De fineste nye ting til baby & ungerne

Tykkelsen på livmodervæggen & angst for akut kejsersnit

Tykkelsen på livmodervæggen & angst for akut kejsersnit

Jeg var jo til en ekstra undersøgelse forleden, for at få tjekket hvor tyk min livmodervæg var. Normalt skal den være 2,8-3 cm når man føder og ved start graviditet er den ca. 7,5 cm. De målte så min livmodervæg til kun at være gennemsnitlig 5 millimeter og 3 millimeter på det tyndeste sted. Og det er jo NOGET tyndere end hvad normalen er. Jeg blev selvfølgelig ret forskrækket, men lægen sagde at det eneste vi skulle gøre nu, var fortsat at passe på mig og så skal jeg have tjekket væggen igen i uge 32-34. Så kan man håbe at tykkelsen er uændret. Beskeden var at Arthur skal blive i maven så længe som muligt, men at hvis jeg får for mange plukveer eller andre tegn på fødsel eller for mange smerter, så tager de ham ud.

Kva mine tidligere 2 akutte kejsersnit, så er jeg sgu en smule bekymret. Dette er et helt nyt scenarie. Jeg vidste slet ikke at livmodervæggen på den måde kunne være for tynd. Jeg har sgu ikke været for heldig med de graviditeter (selvom den her faktisk har været den nemmeste af alle 3) Selvom jeg har prøvet 2 kejsersnit, så er jeg faktisk mere bange for det denne gang, fordi jeg havde så MØG ondt i dagene ( jep der gik betændelse i begge gange, hvilket betød stærk medicin, der fuckede med min amning) efter og de smerter ser jeg på ingen måder frem til. Jo tættere jeg kommer på termin, jo mere nervøs bliver jeg.

Jeg gad virkelig godt at høre om jeres erfaringer vedr. tynd livmodervæg?? Hvordan endte det og hvordan var forløbet?

17 kommentarer

 • Jeanutte

  Kære sarah louise

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorte

  Jeg krydser alt. Blev selv lagt i sengearrest med lungemodner osv 27+0 men fødte alligevel først 30+3. Sørg for at holde sengen konstant og tænk positivt, en positiv indstilling betyder alt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Virkelig klogt sagt af din jordemoder

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Mette, det er et spændende spørgsmål du stiller, og uden tvivl et emne, der kan bringe følelserne i kog. Selv har jeg født 2 drenge vaginalt. Vælger ikke at kalde det “naturlig” fødsel, da jeg synes ks er en ligeså naturlig fødsel, når der er medicinske årsager til, at fødslen ikke kan foregå vaginalt. Men hånden på hjertet har jeg det stramt med kvinder, der vælger hvad jeg vil tillade mig at kalde bekvemmelighedskejsersnit, fordi de ikke har “lyst” (har nogen det?) til smerten eller uforudsigeligheden i, om det tager 5 eller 25 timer. Der sættes et stort og dyrt apparat igang, som ikke er nødvendigt. Kvindens krop er designet til at skyde et barn ud, og jeg mener, at når det er muligt, skal man lade kroppen gøre arbejdet. Der er mange flere risici for baby og mor ved et ks, end ved vaginal fødsel – så hvorfor overhovedet vælge det? Jeg er nysgerrig…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Tak for din reflektion, Sanne. Du har nok ret: det må være et spørgsmål om forfængelighed, der gør at man vælger kejsersnit til. Og ja, for at undgå smerten. Men hvad jeg forstår på min jordemor, kommer smerten EFTER fødslen ved ks, da det jo er en operation, som giver smerter, som alle andre operationer. Da jeg fortalte hende, at jeg nok var lidt bange for de smerter, der er forbundet med en fødsel, som jeg af gode grunde endnu ikke kender til, svarede hun, at man skulle tænke på, hvor uendelig kort tid en fødsels varer i forhold til det man oplever af forventnings glæde under graviditeten og det man får, når det hele er overstået. Dét satte tingene lidt i perspektiv for mig og gjorde mig klogere på, hvad der venter mig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Dorte

   Jeg fik spinalhovedpine pga de stak “forkert” med bedøvelsen inden mit kejsersnit hvilket desværre er en risiko. Efter 5 dage lagde de endelig blodplaster og jeg var ude af sengen for første gang. Derefter gik der infektion i mit ar så der endte med at gå 1.5 måned før jeg kunne bevæge mig smertefri rundt. Jeg fødte ved ks da jeg fødte 10 uger for tidligt så vaginalt var ikke en mulighed (hun lå på tværs). Selve ks var overstået på max ti min men smerterne efter var så voldsomme og langvarige jeg aldrig ville vælge det igen hvis jeg havde valget. Men nu var jeg selvfølgelig også temmelig uheldig ift komplikationer..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Kære Sarah
  Øv, at du skal have disse bekymringer. Jeg synes virkelig, du har været igennem DIT under alle tre graviditeter. Det er godt at høre, at de holder øje med dig, og at du tager den med ro, så du og din lille dreng ikke lider overlast.

  Jeg er selv gravid i uge 23 – første gang. I den forbindelse har jeg tænkt over for- og imod naturlig fødsel kontra kejsersnit. Jeg forestiller mig, at du efter to akutte kejsersnit har en holdning til fødsler og om, hvordan en fødsel “burde” foregå.
  Du har jo dine medicinske grunde til at føde ved kejsersnit, men ville du vælge en naturlig fødsel til, hvis du havde valget? Du fortæller, at du oplevede komplikationer efter dine kejsersnit – har de mon forstærket din holdning for- eller imod selvvalgt kejsersnit, eller hvad er dine tanker om det? Måske du har lyst til at dele dine tanker om det? Jeg regner med at lade Modernatur råde i min situation, men jeg er alligevel nysgerrig på at høre andres holdning.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Nielsen

  Min livmodevæg var så tynd at der var flere huller i. Jeg var sengeliggende det meste af graviditeten, men fødte en velskabt dreng nr 2 i uge 38 ved planlagt kejsersnit. Jeg havde det fint sålænge jeg holdt mig i ro, så det skal du tage alvorligt:-). Alt forløb godt ved kejsersnittet og uden komplikationer. Også efterfølgende. Har sidenhen fået fjernet livmoderen da jeg begyndte at få smerter og celleforandringer og ikke kunne bære flere børn. Det har været godt, og jeg har ingen problemer idag:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette Christensen

  Hej Sarah Louise. Det er fuldstændig ligesom min 3. Graviditet. Havde forinden 2 akutte ks bag mig. I min 3. Graviditet begyndte jeg at få ondt da jeg var Ca 16 uger henne. Fik som dig konstateret en al for tynd livmoder væg. Blev fulgt tæt. Det endte med et akut ks i uge 35. Jeg kørte til et tjek da jeg havde en anderledes smerte end jeg plejede. Det var bare anderledes det gjorde faktisk ikke specielt ondt. Kørte selv til sygehuset. Men godt jeg gjorde det/reagerede på det for under 2 timer fra jeg parkerede bilen var min søn født ved ks. Livmoder væggen var næsten udslettet. Men det endte godt. Fik en sund og rask dreng.
  Kh anette

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   uha…hvor tynd var din væg ved scanning??

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anette Christensen

   Det kan jeg faktisk ikke huske. Min søn er 3 år nu så det har jeg lykkelig glemt. Vil heller ikke gøre dig forskrækket bare informere om hvor vigtigt det er, at reagere på selv den mindste forandring. Men det er jeg sikker på, at du også vil gøre:-) og jeg havde faktisk ikke ondt (altså mere end jeg plejede) det var det var bare en anderledes fornemmelse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Sarah,
  Jeg har ikke noget råd. Kun et opfølgende spørgsmål…
  Jeg er gravid uge 30+0 i dag. Jeg bekymres lidt på egne vegne for om jeg mon har det samme. Jeg har ikke fået målt livmodervæg fornylig. I uge 10 målte skanningen 6 cm fra maveskind og ind til baby. I uge 18 målte skanningen 2 cm fra maveskindet og ind til babyen.
  Jeg har allerede fra omkring uge 20 haft mange smerter i min mave.. Måske som om maven ikke kan holde-agtig. Ingen rigtig kan forklare mine gener. Har skulle hvile meget siden da.. Ofte skal jeg hvile hele dagen pga. mavesmerter, som også tit bliver til plukveer, hvis jeg ikke lytter. Har ofte måtte humpe foroverbøjet rundt siden uge 20.
  Alle siger, at de ikke ved hvorfor, men at jeg bare må lytte lidt til det.
  Slog mig bare, at min livmodervæg heller ikke kan være så tyk udfra mine mål til skanninger, så måske burde jeg spørge jordemoderen om det? Tør næsten ikke spørge dem og være besværlig og selvdiagnosticerende…
  Men for lige at høre om det ligner hinanden, har du så også haft meget ondt i din mave? (Som ikke kunne forklares eventuelt?)
  Kh. Lizandra

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Nu er jeg jo ikke læge. Så spørg en læge:) Umiddelbart tror jeg slet ikke at det har noget gøre med afstanden til dit maveskind. Maveskindet er noget andet. Det er selve skindet på livmoderen…det er jo et andet lag. Men spørg din jordemoder. Jeg taler her om millimeter…alt i centimeter, tror jeg ikke du skal bekymre dig om:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak…. Ja, men i og med, du siger livmodervæggen skal være cirka 3 cm tyk op til fødslen, og heeele tykkelsen fra min baby til mit maveskind kun var 2 cm for 3 mdr siden, så må livmodervæggen jo dengang have været UNDER 2 cm, da de 2 cm jo var inklusiv min hud og mit kød. Og det er jo også noget under gennemsnittet. Og nu 3 mdr. er den nok ikke blevet tykkere… Så man kunne da godt gætte på en tynd livmodervæg… Derfor tænkte jeg om du mon havde de der smerter ligesom mig. Men jeg må spørge nogen

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Du må bede om en scanning om netop dette…. Så får du tryghed❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Jeg er ikke lige klar over om du er på Facebook, men der er en del hemmelige grupper med andre gravide med termin i juli – der er et par stykker derinde som har samme problematik og måske du vil kunne finde noget støtte derinde?
  Jeg synes ihvertfald det er helt fantastisk at følge andre i samme båd, trods jeg ikke har en afkortet livmodervæg. (Har selv termin 5. Juli)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De fineste nye ting til baby & ungerne