Julestress & kønsdefineret legetøj

Om tidlig vuggestue start

image

Den her lille frækkert skal starte i vuggestue om ca. 1,5 måned. Så er han 8 måneder. Lige nu føles det som om han er meget lille, men der sker jo meget på halvanden måned (siger jeg til mig selv) jeg ved ikke helt, hvordan jeg har det med at han skal starte tidligt, men vi ser det hele an og tager det stille og roligt i starten.

Alma startede tidligt og det var super godt for hende at blive stimuleret af andre børn. Arthur minder meget om hende af sind og han elsker når de store er hjemme. En hel dag med mig er begyndt at kede ham, selvom vi har alt i babyudstyr og legetøj  man kunne ønske sig og jeg træner ham på madrassen, leger motorik lege, synger og danser og alligevel synes han bare at det er aller fedest, når de store er hjemme. Han forguder dem og skraldgriner over de mindste fjolleriger. Jeg kender heldigvis vuggestuen rigtig godt, så det er også betryggende.

Jeg tænker at han får korte dage i starten. Jeg har så meget arbejde allerede nu og endnu mere fra januar at tidlig vuggestue start er bedst for alle. Det fede er at de alle 3 er i samme institution. Jeg fatter ikke at jeg snart har 3 børn i samme vugger/børnehave!!

 

35 kommentarer

 • Michelle

  Vores lille dreng måtte også starte i vuggestue da han var 8 måneder, da jeg måtte tilbage til skolebænken, og han var simpelthen så let at starte op!!! Han elskede det fra dag 1 og var aldrig pylret – han nød det bare… Det var ekstremt svært for mig som mor at slippe kontrollen og ham, men det har uden tvivl været godt for ham at komme tidligt i gang og blive stimuleret af så mange andre børn… Jeg fortryder ikke et split sekund beslutningen… Vi gjorde det dog i et laaaangsomt tempo, og der gik faktisk næsten 2 måneder før han for alvor havde en fuld dag i vuggestuen – han var der mellem 2 og 5 timer, afhængigt af hvordan jeg følte han havde det den dag, og det gin super… Man skal desuden tænke på, at det altså er en ny tendens, at de starter så “sent”… Min farmor var i sin tid dagplejemor og fik dem allerede fra den var kun et par måneder, og det fungerede jo dengang også – man kan diskutere hvor sundt man syntes det er i dag, men dengang var det jo nødvendigt og jeg tror ikke vores generationer er hverken mere eller mindre forskruede end de tidligere eller kommende…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanski

  Det er jo ikke børnemishandling at komme sit barn i vuggestue!!! Og mon ikke Sarah og Michael, som de fleste andre forældre, har så god kontakt til deres barn at de laver beslutningen om, hvis det skulle vise sig at det ikke passer til det på gældende barn pga. alder, sind eller hvad det nu kan være? Børn er forskellige, forældre er forskellige og institutioner er forskellige!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nynne

   Der er en tendens til at man ikke må udtale sig om hvad der er bedst for andre menneskers børn. Det synes jeg er en trist tendens. Vi sidder faktisk med en ufattelig stor viden om det lille barns mentale og følelsesmæssige udvikling. Denne viden siger noget om alle børn. Mine børn og alle andre børn. Den viden fortæller os b.la. at barnet indtil det er 18 måneder ikke forstår at forældrene stadig findes når de ikke kan se det. Det kaldes separationsfasen, og dem med børn ved nok hvordan barnet pludselig fra 7-8 måneders alderen begynder at reagere med gråd og klynk, når mor eller far forlader rummet. Dette kædes tilknytningsadfærd og viser at barnet er tæt knyttet og har et vigtigt bund til sine omsorgspersoner. Særligt i seperationsfasen er det vigtigt at dette bånd ikke bliver brudt med hyppige og længe adskillelser. De fleste mødre kan selv mærke hvor naturstridigt det er at forlade sit lille barn. Og det er vigtigt at lytte til og i mine øjne vigtigt at vi udvikler vores samfund ud fra. Det er tilknytningsfasem der danner grundlag for menneskets måde at relaterer til andre på og knytte bånd og regulere egne følelser senere i livet. Evner der er afgørende for at samfundet kan fungere. Fordi vi har så meget viden på emnet og ved hvad der generelt er bedst for det lille barn, må man godt sige hvad der er godt og gavnligt og hvad der ikke er godt og skadeligt for børn. Og det er ikke godt for et barn på 8 måneder at skulle adskilles fra sine nærmeste tilknytningspersoner. Hvis der er tale om et hjem med stor mistrivsel og med følelseskolde forældre er det ene anden snak. Her kan institutioner hvor der er tid, god normering og dygtige medhjælpere og pædagoger redde små børns liv. Det skal understreges at jeg selvfølgelig slet ikke opfatter SL, som en følelseskold mor. Tværtimod!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Jeg bliver simpelthen nødt til at spørge: hvad mener du med at man ikke kan holde barsel når man er selvstændig? Det kender jeg da masser der gør- det kræver da bare at man betaler til en fond/forsikring, ligesom lønmodtagere f.eks betaler til a-kasse/fagforening.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Jeg har fuldt ud respekt for at i træffer det valg, der passer til jeres familie.
  Jeg var nødt til at sende min søn afsted da han var 7 1/2 måned på grund af en bækkenløsning der ikke gik væk. Jeg tudede som pisket, men idag kan jeg se at det var den helt rigtige beslutning.

  Jeg tror at mange også glemmer at selvstændige ikke får løn under barsel eller barselsdagpenge med mindre de betaler til en barselsfond.
  De må i stedet arbejde under barsel og det tager jeg godt nok hatten af for!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sidse

  For ni år siden startede min dreng i vuggestue, da han kun var 6 mdr gammel. Selv om jeg gerne havde gået hjemme længere med ham, var det ikke muligt, da hans far gjorde krav på 3 mdr af barselsorloven og valgte at lægge den oven i min barselsorlov, så vi som familie kunne dele oplevelsen, og derefter pressede min arbejdsgiver på for at få mig hurtigst muligt tilbage, eftersom jeg havde været sygemeldt med bækkenløsning 3 mdr op til fødslen. Jeg havde desuden ikke været længe nok i virksomheden til at kvalificere til løn under barsel, så jeg fik kun dagpenge under barslen, og vores økonomi hang i laser. Men om det skyldes vores drengs tidlige introduktion til institutionslivet, eller om han bare generelt elskede at være sammen med andre børn, ved jeg ikke – han sad bare der på gulvet, det lille myr, og så glad og fornøje ud både, når vi afleverede, og når vi hentede. Vi har i dag en sød og tillidsfuld dreng, der er god til at omgås andre, og som altid har været glad for sine vuggestuer, børnehaver, SFO’er, osv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Husmor

  Snut en tudekiks mødre! Helt ærlig… for relativ få år siden hed det max 6 måneders barsel. Mange steder i Europa er der kort barsel.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • D

   Som jeg læser de andres kommentar, er der da vist ikke nogen der dømmer Sarah og co. for deres valg, virker da til alle har respekt for det, men man kan da godt have en anden mening af alligevel 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte

   Lige præcis hvad jeg sad og tænkte. Da mine unger var små for ca 20 år siden, var der ” kun ” et 1/2 års barsel. At jeg så var så priviligeret, at de sprang vuggestuen over, er en anden snak 🙂 Så ja, var helt normalt for ikke helt så lang tid siden. Pøj pøj med Arthur og god jul til alle.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  HOLD NU KÆFT han er en nuttet baby!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nynne

  Jeg bliver så trist npr jeg hører mødre sige at de ikke føler sig istand til at stimulere deres helt små børn. Al forskning viser at det vigtigste for små børn (0-3 år) er en nær og ubrudt tilknytning til de nærmeste omsorgspersoner. Den viden har der indenfor den udviklingspsykologiske forksnkng faktisk aldrig været rykket ved. Mødre skal gøre det de føler er bedst for deres børn, men det er utrolig vigtigt at viden om det lille barns mentale og følelsesmæssige udvikling deles. Børn på 8 måneder er ikke klar til den adskillelse. Menneskebarnet er evolutionært set verdens dygtigste til at indordne sig og de gør de små børn i vuggestuerne også til fulde – man kan så spørge sig selv (eller forsknkngen) hvilke følelsesmæssige konsekvenser det kan få. Mange taler iøjblikket om at den stigende diagnosticering af børn kan hænge sammen med den udbredte institutionalisering. Danmark er et af de lande i verden med flest børn flest timer i institution. Vuggestuerne blev aldrig lavet for børnenes skyld, men for markedskræfterne. Det må alle vide og ud fra et oplyst grundlag træffe den beslutning man finder bedst.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Diana

   Hej nynne lige præcis. Jeg er selv vuggestue pædagog og er på barsel nu med mit andet barn. Den primære tilknytning er så vigtig. Sarah stor forståelse for dig at du er selvstændig, men med stor respekt til dig er jeg så uenig og syntes både fra praktisk og teoritisk erfaring at det er for tidligt. Og nej jeg er ikke i tvivl om at dine børn er dit liv og du elsker dem

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tine

   Jeg anerkender at man bliver nødt til at have økonomien til at køre og at der ofte for forældre ikke er andet at gøre end at sende barnet tidligt afsted. Men som du også siger, Nynne, så er det ikke for barnets skyld. Små børn har helt sikkert godt af at se andre børn og blive stimuleret, men det ville være bedst om det skete i selskab med deres forældre.
   Og som vores institutioner efterhånden er indrettet, er det jo nærmest ikke engang godt for de store børn, da der ikke er tid nok til at rumme den enkeltes behov.
   Jeg var nødt til at indkøre min datter i vuggestue da hun var 11 måneder, fordi jeg skulle tilbage i skole. Det var alt for tidligt, syntes jeg. Jojo, det var da nemt for mig at andre så skulle bruge krudt på at aktivere mit barn. Men jeg ville helt ærligt ønske at min barsel havde varet minimum halvandet år og at der havde været bedre muligheder for at mødes med andre børn på samme måde som i en vuggestue, men hvor forældrene var til stede. Et sted, hvor man var indskrevet som i en vuggestue, så det var det samme sted og de samme mennesker, man mødte. Heldigvis har jeg mulighed for at holde næste skud på stammen hjemme til omtrent 13 måneder. Det er da et lille skridt på vejen.
   I en optimal verden var barslen meget længere og selvstændige havde lige så lang barsel som alle andre. Det er fan’me ærgerligt at det ikke vægtes højere.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Angelina

  Jeg synes faktisk ikk det er specielt tidligt.. 8 måneder er en ret fin alder til institution.. Og hvad jeg ser af på billederne virker Arthur robust og klar til det.. tror han bliver en rigtig charmør i vuggestue:-) og hvis jeg husker tilbage på da min datter var “baby” skete der faktisk ret meget på halvanden måde:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Kan han sidde selv?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Ja, stop nu med at fordømme andre kvinder – please!
  Som Rikke siger; alle meninger er vel velkomne, så længe tonen er fin – og det er kun sundt at læse hvad forskellige mener om de emner/temaer, der bliver skrevet om – vi skal ikke alle have samme mening om tingene – det ville godt nok være kedeligt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Når man skriver et indlæg må man være klar på reaktioner, så længe tonen er fin er alle meninger vel ok. Jeg synes egentlig bare at Ida stiller et spørgsmål på en ordentlig måde, det kan jeg ik se noget galt i. Og jeg synes ærlig talt at speltmødre er et forfærdeligt skældsord, så hold nu op med det for pokker!! Vi gør alle som vi synes bedst, tidlig eller sen start. Hjemmebagte boller eller købeboller, vær nu lidt rummelige!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Monica

  Hej Sara, Jeg fødte min datter i samme uge som dig – også på Riget – og her er vi også begge selvstændige, og barsel til selvstændige er jo ikke ligefrem noget særlig mange interesserer sig for, desværre! Det er så let at have meninger i et kommentarfelt, når man ingen anelse har om hvordan det er at få børn uden barsel!
  Vores pige har fået vuggestueplads allerede fra 2. januar, på en kravlestue – og de fortalte mig at det er meget lettere at opstarte børn under 10 mdr. Personligt glæder jeg mig, og ved at vi trods alt har nogle andre friheder end mange andre og at vores børn ikke nødvendigvis skal være der 9 timer alle dage. Held og lykke med opstarten, er sikker på det nok skal blive godt! Glædelig jul!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det skal han nok klare fint! Jeg synes ikke, det er specielt tidligt.
  Vi har begge fuldtidsjob og vi havde brugt alt vores barsel, da min pige var 10 måneder. Hun startede fire uger før, så vi havde god tid til indkøring og korte dage i starten.
  Jeg ville da gerne have gået hjemme med hende længere tid, men man må jo gøre som man bedst selv syntes, det hænger sammen med job og økonomi.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Kan sagtens forstå han snart skal starte kan bare ikke glemme det indlæg du skrev om hvor ked af det han blev da I var taget ud og spise og han derfor skulle passes du mente han havde ekstra behov for dig grundet hans svære start på livet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elisa

  Jeg har arbejdet i en vuggestue og det er sket at børn er startet, når de bare er 5 måneder..
  Så er sikker på at Arthur kommer til at få det så godt :)!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Super beslutning så Arthur kan få brændt sit krudt! Som du skriver behøver han jo ikke være der fuld tid selvom han starter i vg. Elsker jeres måde at være forældre på!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeannette

  Dejligt når der kigges på børnene og tages beslutninger ud fra hvordan deres personlighed er. Min søn startede da han var 9mdr. Mange synes jeg var sindsyg, men det var det bedste for ham og ja da også for mig. Stressede over at aktivere ham på alle måder, men nogle søger altså bare samværd med andre børn/voksne. Har aldrig fortrudt at få ham i vugger tidligt. Selvom man har mulighed for at gå hjemme, så er det altså ikke lykken for alle børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Hvordan kan det være at du prioriterer arbejde og lave tv frem for at gå hjemme med Arthur, hvis i har midlerne til det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Elisa

   Som hun skriver så har Arthur netop godt af at komme ud og blive stimuleret af andre børn..

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Så speltmødre som dig har noget at spørge om…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ditte

   Må give Ida ret, synes også personligt selv at det er ret tidligt at starte i vuggestue…..men man må jo hver især vurdere, hvad man som forældre synes der er det bedste at gøre for sine børn, og have deres ve og vel som første prioritet. Alle forældre gør jo nok noget, som andre forældre ikke ville gøre. Når man vælger, at gå offentligt med at ens barn starter tidligt i vuggestue, må man dog gå ud fra, at der kan komme forskellig artede reaktioner. Og det er vel også ok, så længe tonen er sober.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Jeg forstår godt folks forskellige reaktioner. Hvor ville det være dejligt, hvis jeg havde barsel og tjente penge uden at lave noget. Det er bare ikke tilfældet og så må man jo arbejde rundt om det. Jeg elsker mine børn og det tror jeg ikke at nogen er i tvivl om

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mie

   Jeg synes ikke Sarah spurgt om det er ok med dig eller de andre at Arthur starter vuggestue. Det er hendes søn og hun bestemmer og vurdere selv hvornår han skal starte. Selvom hun er en offentlig person men folk skal stadig lære at ikke blande sig i hendes liv mendmindre hun spørge om det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lykke

   Hvad er problemet med at Ida stiller spørgsmål ved deres valg? Det er jo formuleret stille og roligt. Jeg syntes heller ikke det er i orden at svine folk til blot fordi de er offentlige personer, men når man deler sit liv på den måde vil der jo komme nogle spørgsmål retur 🙂
   Jeg undrer mig også over valget om at han skal starte så tidligt i vuggestue, da det (i min optik) er bedre for så lille et barn at være hjemme ved mor eller far – men det er jo bare MIN holdning og jeg er sikker på at man som forældre altid træffer det valg man føler er rigtigt for sit eget barn 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Midlerne kommer jo ikke fra en kilde der aldrig bliver tømt. Skal netop igang, da pengene og karrieren jo ikke bære sig selv. Sådan er vores liv som selvstændig

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   Der var intet fordømmende i det – min mand er selvstændig så kender udemærket dilemmaerne. Jeg var bare nysgerrig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

   Arj, nu MÅ folk altså få lidt realitetssans og indse, at omkring i verdnen så starter de små bebser altså i vuggestue fra 2 mdrs alderen – og det er kun, hvis man er meget priviligeret! Ellers er det fra 1. måned. Sådan er det i USA og vi skal altså huske på, at det er LUKSUS at starte fra 8 måneder i Danmark. Ja, børn har godt af deres forældres nærvær, men der er i Skandinavien næsten opstået en konkurrence om, hvor længe man kan holde sit barn hjemme (og prale til alle, der gider høre en). Livet kræver arbejde og mødre har også brug for at opleve andre sider af deres liv. 8 måneder er fantastisk at have sammen med mor – lav nu være med at skabe drama og NYD, at I ikke har amerikanske standarder

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julestress & kønsdefineret legetøj