Er det farligt?

Status på Arthur

IMG_6708

Nå det skal ikke være nemt! Arthur fik voldsomme hosteanfald i formiddags, spyttede slimklatter op og kunne næsten ikke trække vejret. Jeg skulle have været til møde idag, men alt blev aflyst, så jeg kunne tage mig af lille-mus.

Jeg stormede på apoteket efter inhalator og maske og han var bare så dygtig, da jeg gav ham den. Han smilede og stak tungen ud. Jeg blev helt nervøs for om han nu fik nok, nu han fjantede så meget bag masken. Jeg kan ikke umiddelbart mærke en forskel allerede nu, men der går vel et par dage?

IMG_6710IMG_6709IMG_6711 IMG_6712

25 kommentarer

 • Ventoline har en øjeblikkelig effekt. Det er akutmedicin, som tages ved anfald. Hilsen Lene, som har levet med astma hele livet. De røde spraytyper er forebyggende og er 2-4 uger om at virke

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Jeg kunne stå op og sove hvis jeg var dig

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sasha

  Hej SL
  Tak for en dejlig blog..
  Lige et tip vi fik af vores tandlæge da vores datter brugte maske: endelig ikke børste tænder lige efter maske (kan ikke huske om han har fået tænder endnu?❤) Nå men det åbner ihvert fald emaljen et stykke tid lige efter masken er givet, så den kan skades ved tandbørstning.. så bare en tår vand efter..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Sarah Louise.

  Jeg har astma og har haft det hele mit liv, lige siden jeg var på alder med lækkermåsen.
  Jeg er absolut hverken læge eller sygeplejerske, men jeg ved, hvordan astma føles. Måske kan du få noget godt ud af mine erfaringer 🙂

  Ventoline virker på fuldt blus efter en tre til fem minutters tid. Han skulle gerne kunne mærke effekten ret hurtigt efter, at han har fået det ned. Man kan også få forebyggende medicin, men det er baseret på binyrebarkhormon, og så vidt jeg forstår, kan det kan lave rod i væksten, så det venter man vist med til ungerne er større. Til gengæld er det super-effektivt, det var det i hvert fald for mig, da jeg blev stor nok til at få det.

  Det har altid virket godt for mig at lufte ud, bare lige et par minutter et par gange eller tre om dagen. Stearinlys, parfume, stegeos og røg fra brændeovnen kan sætte et astmaanfald i gang, men udluftningen klarer det. Jeg behøver ikke at undvære noget, hvis bare jeg tænker mig om. Jeg tager deodorant og parfume på som det sidste, inden jeg forlader badeværelset om morgenen. Parfumen ryger på ryggen eller benene, men det er jo ikke relevant for Arthur med aftershave endnu 🙂

  Katte kan jeg stadig ikke tåle at være for tæt sammen med (træls!), men heste og hunde går det fint med nu.
  En forkølelse kan være noget af en bitch, for så er der ekstra “slim på linien”. Der skal han måske have lidt ekstra ventoline?

  Hvis jeg kan mærke et almindeligt anfald på vej, går jeg udenfor og får noget frisk luft. Det plejer at virke godt for mig. Måske virker det for Arthur også?

  Min yngste døjede med luftvejene, til hun var et par år. Lægen udskrev ventoline og en maske, der ligner Arthurs, og han sendte mig hjem med beskeden, at små børns luftveje ER små 😉 Derfor bliver deres vejrtrækning meget nemt “pivende” og slimet til, sagde han. Jeg ved ikke, om det er rigtigt, men hendes luftvejsproblemer forsvandt i hvert fald. Nu er hun 13 år, og hun har ikke haft bøvl med det i mange år.

  Det kan altså sagtens være en forbigående ting. Det var det ikke for mig, men det betød altså ikke, at mine unger kom til at “hænge på den”, og det var rigtig dejligt 🙂 Jeg håber, det er en forbigående ting for Arthur også.

  Rigtig god bedring med svesken herfra!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlie

  Ps. Det gode ved ventolinen er du ikke skal være bange for at give for meget (slet ikke den lille dosis). Ungerne bliver højst lidt hyper.
  Når vores dreng viser begyndende astma sygdom (lungerne slimer til-ish) så får han Hvidovrekuren (lært af astmalægerne på Herlev) 4 pust ventoline (pust-inhalation-pust-inhalation-pust-inhalation-pust-inhalaton). 15 mins pause. 4 inhalationer til. 15 mins pause…. 4×4 inhalationer på en time må man give. Op til 4 gange dagligt.
  Har reddet os for nogle indlæggelser og også på ferier. Kræver blot man har godt med ekstra medicin med 😉
  Et godt tip er at skrive dato på flexotiden. Efter 3 mdr aftager effekten af medicinen løbende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Altså 16 tryk??

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Josephine

   Ja Sarah det lyder voldsomt og ser voldsomt ud efter de har fået alt det medicin men det hjælper. Min dreng har været indlagt MANGE gange pga asmatisk bronkitis men denne Akut behandling har reddet os efterfølgende for mange indlæggelser da vi begyndte med det når det slemt

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Charlie

   Jeps. 16 pr time. Tro mig. Det er federe end at sidde med forstøvermaske på på børneafdelingen. Der er 1 gang i timen, hvor man sidder med den på i 20 min ad gangen. HELE natten igennem. F*** det er tortur for både barn og voksen.
   Så nu tager vi alt vi kan i opløbet. Kan høre på min søns latter og tale om han trækker vejret mere overfladisk (han pumper ligesom luften ud i små stød). Faren kan for sin død (eller snarere ungens) ikke høre det. Godt med nogle spidse mama-ører!!
   Men en Hvidovrekur får aktiveret HELE lungen igen og får løsnet det der sander til i snot.
   Det er mikrodoser i den alder og det er kun i den forebyggende (orange el. Brune) medicin der er en lille bitte, bitte smule cortison i, hvis fordele opvejes stærkt af ulemperne.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hold da op for en smart fidus man kan få nu til dags:-) Jeg kan sandelig godt se at det er virkeligt længe siden jeg havde små børn;-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlie

  Har været der – og er der stadig med min 7 årige hvis lunger heldigvis er bedret. Ikke mindst pga forebyggende behandling (som slet ikke er farligt som de doser der blev givet ud da vi var børn – det gør hans lunger kan voksne søg store og stærke). Men, men, men det der har gjort forskellen for ham er især pep-masken, som han blot trækker vejret i og som skaber undertryk der nærmest suger slimen løs, op og ud! Tænk der skulle et mindre lungevævskollaps til før de gav ham den som 6 årig. Ville ønske vi havde fået den da han var lille. En lungefys på hospitalet instruerede os og fandt den rette størrelse.
  Med Arthurs lungeplet in mente kan det måske være god lungeworkout for ham. Nu eller senere. Min astmatiske søns lungekapacitet er i hvert fald overordentlig god og stærk – hvilket er med til at hindre hans lunger snotter til.
  Ja, husk at vaske om mund og næse og skylle munden med vand.

  Links til pep-masken 🙂

  https://www.google.dk/search?ie=UTF-8&client=ms-android-samsung&source=android-browser&q=pep+maske+til+b%C3%B8rn&gws_rd=cr&ei=DA2CWNvYCIXJ6ATD-4e4CQ

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katja

  Og så er det godt med frisk luft, især et koldt soveværelse. Samt undgå tændte stearinlys, brændeovn og mados.
  God bedring med ham ☺

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mette

   Hmmm vi har fået at vide at soveværelset skal være omkring 20 grader da astmatisk bronkitis er en allergi og fx husstøvmider kan trigge det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah T

  Som astmatiker husker jeg den dag i dag helt tydeligt hvor forfærdeligt og angst det føltes ikke at kunne få vejret som barn. Jeg havde nemlig en ubehandlet astma på grund af en dårlig familielæge. Giv din smukke dreng medicinen og vær sikker på du gør noget godt for ham. Dr. Google er ikke svaret på alt, lyt til lægerne som udgangspunkt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hej Sarah Louise

  Hvir er han dygtig til at tage imod den. Begge mine piger har haft asmatisk bronkitis, den store på nu 15 år brugte den kun kort i 4 mdr.og så havde hun ikke brug for den mere. Den lille på nu 4 år.har brugt den fra hun var 8 mdr. Og hun har stadig brug for den. De begge har dog også fået “Flixotide” som er den forbyggende, man bruger morgen og aften. Har I ikke fået den også? Vi har haft rigtig god effekt ved brug af både “flixotide” og “ventoline”, kombineret med hinanden. Pøj pøj med ham 😉 og tak for en god blog <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Da vores søn var lille, havde han også astmatisk bronchitis. Med maske og gråd og nærmest overgrebsagtige scener, når han skulle have masken. Vi fik et godt råd om zoneterapi. 4 behandlinger og masken blev pakket væk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dorthe

  Husk at give ham væske efter medicin, da han ellers kan få svamp i munden

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Elsker bare din blog, og er nødt til at spørge, da du altid er bund ærlig.
  Hvor længe barsel synes du man skal have? Synes du man kan tage på arbejde når barnet er 3 måneder? Altså arbejde i en måned.Og lade faren overtage denne måned, hvorved man så kommer hjem igen og har barsel yderligere 2 måneder, så barnet er 6 måneder når det skal i vs? Mener du det ville være skidt for barnet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Therese

  Ventoline er en korttidsvirkende β2-agonist. (Virker dilaterende på bronkierne via stimulering af β2-receptorerne og den afledte afslapning af den glatte muskulatur) – så den burde virke med det samme, ikke som forebyggende.
  Så hvis han får et “anfald” og du giver ham inhalationen skulle vejrtrækningen gerne blive bedre i løbet af nogle minutter 🙂
  Det er i hvert fald den teoretiske baggrund (se evt min.medicin.dk og pro.medicin.dk) 🙂
  Helt og lykke med ham! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Min den største har måske astma, får vi undersøgt nu. Var on/off syg 2 måneder og spray virkede ikke. De testede ham ikke for kighoste, den bette på 8 mdr hostede også, han tjekkede de heller ikke. Nu mener en special læge, at det temmeligt sikkert var kighoste, og den mindste måske også havde det

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Hej Sarah!
  Min søn bruger selv sådan en maske.
  Oppe ved ‘mundstykket’ sidder der en plastik flappe inde i plastikket, den bevæger sig når han trækker vejret, på den måde kan du se om han får det ned i lungerne.
  Vi skal tælle 10 bevægelser på flabben. Håber det gav mening 🙂 God bedring med ham!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Lille stakkel

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Nå for H….. tusind tak! Rimelig vigtig detalje

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina S.

   Det forklarede vores børnelæge også!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Nej Ventoline virker med det samme. Det er glukokortikoiderne såsom pulmicort der først virker efter et par dage 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Er det farligt?