Smertefulde minder & den lyse fremtid

(Det med Lorte pædagoger) Er det over stregen?

Jeg har ikke set programmet, men jeg læste om programmet, hvor nogle forskellige børnehaver og vuggestuer var blevet overvåget og skjult filmet, hvor man havde afsløret at nogle børn har været udsat for omsorgssvigt.

Jeg ville selv blive død ulykkelig, hvis jeg fandt ud af at mit barn havde været udsat for omsorgssvigt. Én ting er at pædagogerne er presset og ikke har arme nok, men en anden ting er at en pædagog taler grimt til et lille bitte barn, hvilket er fuldstændig unødvendigt og bare ondt.

I den forbindelse sad jeg og tænkte lidt over, hvor utrolig hårdt, det må da føles for disse forældre som har oplevet dette. Én ting jeg virkelig er glad for er at der i vores børnehave, hver dag bliver lagt billeder op af, hvad børnene har lavet af kreative ting eller hvor de har været på tur. Men kunne man ikke også sætte kamera op? Selvfølgelig skulle der ikke være kamera på toiletterne, men kamera i de rum, hvor børnene er kreativ og hygger sig.

Det ville skabe noget tryghed hos forældrene og pædagogerne og medhjælperne ville være opmærksom på, at forældre kan logge ind og se hvordan deres barn har det. Det skal ikke ses som en negativ ting, en overvågning fordi der er mistillid, men  som en service som børnehaven eller vuggestuen tilbyder.

Der er mange arbejdspladser i Danmark, hvor der er installeret kamera. Jeg kender eksempelvis flere tøjbutikker, hvor der er installeret kamera. Og jeg tænker at hvis man installere kameraer for at holde øje med, hvordan ens tøj har det, så kan man vel også installere kameraer for at holde øje med, hvordan ens børn har det. Eller er det over grænsen? Hvis det var mig der var med hjælper i en vuggestue eller børnehave, så ville jeg ikke have noget imod at der var kamera. Mit job ville jo netop være at tage mig af folks børn, så jeg tænker ikke at jeg vil have det dårligt med det. Men hvis jeg har nogle pædagoger på linien, så kunne jeg godt tænke mig at høre jeres mening?

26 kommentarer

 • Em

  100 % FOR overvågning på offentlig institutioner og er virkelig overrasket over at alle er imod det. Arbejder selv på et bosted for handicappede og ville have nul problemer med at der var kameraer, netop for gennemsigtighedens skyld. Selvfølgelig ville onde mennesker finde ud af at gemme sig for kameraerne og selvfølgelig ville nogle misbruge retten til at se med og skulle så ikke få adgang til overvågningen. Men ville som forælder synes det var en kæmpe fordel lige at kunne logge ind et par gange om dagen og se hvad mit barn lavede.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lisa

  Langt over grænsen med overvågning!! Vil ikke engang gå ind i argumenter omkring det, for det er bare for langt ude… Og jeg synes at du er med til at sprede fakenews med den overskrift! 1 , ÉN af de voksne i programmet var pædagoger! Resten var vikarer eller uuddannede medhjælpere og den ene endda kun 20 år. Det kan ikke sammenlignes med generet pædagogisk praksis, som foregår i de fleste institutioner!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Hvis forældre har tid til at sidde og kigge med – via videokamera overvågning – så må de også have tid til at passe deres egne børn!
  Jeg vil sige enten eller – enten stoler man på de mennesker som passer ens barn/børn dagligt, ellers også varetager man pasningen selv, eller finder en dagpleje, hvor der er færre børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanna

  Som pædagog tager jeg kæmpe afstand fra det der blev vist i programmet, uanset normering er det slet slet ikke sådan man behandler børn !! Jeg arbejder selv i vuggestue og jeg ville sku ikke synes om at blive filmet, ikke fordi vi har noget at skjule. For det har vi bestemt ikke der hvor jeg er:) MEN i løbet af dagen sparrer vi pædagoger jo omkring børnene i forskellige situationer og hjælper hinanden. Hvis vi blev filmet ville tavshedspligten også skulle bortfalde og børn der og familier med eventuelle udfordringer ville blive udstillet. Det synes jeg bestemt ikke er ok! Jeg har aldrig hørt eller set noget lignende som i den dokomuntar der! Men i vores institution har vi 14 dage om året åbent hus. Her kan forældrene komme og gå som de vil indenfor åbningstiden og være med i børnenes hverdag i vuggestuen hvor de kan få indblik i vores arbejde samt hvordan deres barn trives ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Jeg er pædagog i en vuggestue og tager selvfølgelig afstand fra den behandling børnene i dokumentaren får. Når det så er sagt, så ville jeg synes det var ubehageligt hvis jeg blev filmet hele dagen på mit arbejde og jeg ville i den grad føle mig overvåget. Det handler om tillid, kommunikation og gennemsigtighed, og jeg ville sgu føle mig udstillet hvis jeg vidste at forældrene kunne logge ind og overvåge os og deres børn når de har lyst. Jeg er bla blevet truet med vold af en forælder og hvis lige præcis den type logger ind og ser en konfliktsituation uden at se det der er gået forud for situationen, så ville der opstå mistillid og enormt dårlig stemning. Tænk hvis Aksel bider Mathilde imens 10 forældre sidder og ser på. Hvordan er stemningen blandt forældrene mon så? Og hvordan vil forældrene ikke omtale Aksel? “Det er også fordi hans forældre ikke gider opdrage deres barn ordentligt! Sådan var faderen også som barn!” Nej overvågning er virkelig en dårlig idé!
  Ingen børn fortjener at blive behandlet som i dokumentaren. MEN hvis man ikke har tillid til pædagogerne der skal varetage ens barn og derfor føler behov for at holde øje med dem, hvorfor så aflevere barnet i den institution?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ina

  Jeg skulle fandme ikke filmes mens jeg arbejdede.. at du overhovedet foreslår det er beyond my mind. Vil du selv filmes mens du er på arbejde?
  Det er for mig enormt grænseoverskridende og helt udelukket. Så ville jeg ikke arbejde der. Både fordi jeg ikke selv ville synes om det men også fordi det er moralsk og etisk forkert i mine øjne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Tv-overvågning er reguleret både i persondataloven, tv-overvågningsloven og straffeloven.

  Tv-overvågning skal have et driftsmæssigt og sagligt formål (som at forebygge tyveri eller overfald). Det må IKKE bruges til at overvåge og kontrollere din effektivitet som medarbejder

  Skulle en medarbejder gruppe overvåges, ja så skal alle, høj som lav

  Kunne du tænke dig at få sat kamara op derhjemme for at firmaerne der betaler dig løn, kan se hvad du laver (minus badeværelse som du nævner)?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Om man er uddannet pædagog eller ej, er ikke nødvendigvis et bevis for, hvor tålmodig man er, eller hvor god man er til at takle børn.
  Det er på ingen måde i orden at børnene fik den behandling.
  Jeg siger heller ikke dette for at tage personalet i forsvar; men forestil jer dette:
  Hver evig eneste dag er personalet i undertal og pressede. Hver dag er der ikke hænder nok. Nogle dage er børnene mere pyldrede og krævende end andre dage; men hver dag er der ikke tid nok til det enkelte barn. Set ud fra det, forstår jeg, hvorfor personalet handlede, som de gjorde, om det så er nok så meget ikke i orden. De er udmattede og trætte. Når man er udmattet og træt, er man ikke spor overskudsagtig eller tålmodig. Sådan kan man også have det som forældre; men dem er der ingen, der smugfilmer.
  Hvad vi så, er prisen for de forventninger og krav, der er til både forældre, børn og ansatte. Noget der kan drage paralleller til andre fag.
  Forældrene skal yde, og skal økonomien hænge sammen, skal de ud på arbejde igen snarest. Ikke alle kan finde et job i udkantsdanmark, hvor huslejen er lavere eller kan få det til at hænge sammen med at pendle langt. Så der skal hives penge hjem.
  Børnene skal sendes i institution og være der længe; ja, nogle mener jo ligefrem at børn keder sig hjemme (mærkeligt). Personalet bliver skåret i antal. De har også et privatliv, der skal hænge sammen. Forældrene er trætte, børnene er trætte, de ansatte er trætte. Måske er nogle af forældrene ansatte i institutioner. Men der er ganske givet også besparelse og større arbejdspres i mange andre fag. Det er en ond cirkel af arbejdspres, besparelser og udmattelse. Og det blev så flot fremvist på skjult kamera. Jeg ved snart ikke, hvem jeg har mest ondt af. Måske dem alle. De pressede forældre, de ulykkelige børn og det udmattede personale.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Josephine

   UANSET hvor udmattet man er pga besparelser manglende hænder osv så er den opførsel IKKE okay!!! Og jeg håber de alle er blevet fyret! Så skal de finde sig et andet arbejde hvis ikke de kan klarer det pres. At opføre sig sådan overfor små børn som søger tryghed omsorg er på ingen måde okay!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   undskyld men din kommentar er virkelig ikke i orden. Hvad er det for en fesen undskyldning, at trætte mennesker mister al empati? Selv hvis det var min fjendes datter ,da jeg trøstet hende! Du får det til at lyde som om Danmark er i krig og vi lever i elendighed. Skam dig, start evt. hos en terapeut og lær hvad fanden empati er. Mennesker som dig, brækker jeg mig over. Føj for helvede dt lede væsen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lotte

   Hej Pernille
   Jeg synes ikke det er ok, du sviner andre til. Alle har hver deres holdning og mening. Gå efter bolden og ikke personen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sanne

   Går ud fra, at du ingen børn har med den holdning. Jeg fik så ondt i maven og sad med tårer mange gange i programmet. Mage til. Omsorgssvigt skal man lede længe efter. Man forventer ens dyrebareste går omsorg og de basale behov dækket på en institution, som man ovenikøbet betaler mange penge for.
   Uanset hvor presset man er, var det slet ikke i orden, det der foregik og jeg havde hentet mine børn med det samme og var aldrig kommet igen.
   Men jeg synes så til gengæld, at i den børnehave var der utrolig mange uopdragne og nærmest voldelige børn, som forældrene godt kunne stramme op om.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Katja

   Ej den holder ikke. Du fortæller ikke til et barn at hun er forkælet og at hun er egoistisk. Hun er 14 mdr og har brug for omsorg og det var der i det her tilfælde masser af tid til. Pædagogmedhjælperen stod og vaskede borde da den anden lille pige fik fingrene i klemme, han prioriterede afvaskning af borde frem for at trøste den lille pige. Det er ikke iorden! Og lige de her tilfælde handler det ikke om normeringer men om hvordan der er nogle der vælger at behandle små børn!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stephanie

  Nu har jeg set programmet. Og jeg blev dybt chokeret og ulykkelig over den mangelfulde omsorg der var for børnene. Jeg har selv en datter på snart 16 mdr, og jeg har valgt at gå hjemme med hende, da vores økonomi tillader det. Men ville ønske at staten belønnede dem som valgte at passe deres egne børn. Vi sørger også for socialt samvær med andre børn af forskellige aldre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Jeg er ikke enig i at man skal sætte kamera op på stuerne, da vi også skal beskytte børnene. Vi har tavshedspligt. Og der sker ofte konflikter mellem børnene som vi skal tá os af. Der er også børn som kræver særlig omsorg, som alle andre forældre ikke skal være en del af. Der er også børn der feks bidder. Og selv om børn der bidder bliver mandsopdækket er de lynhurtige når det sker, så vil det ske.. og hvis det bliver vist på kamera, vil andre forældre se sig sure på det stakkels barn der bidder af ren frustration, som oftest kun er en periode. Og så sidder der forældre til det her barn, der måske er kede af at skulle hente deres barn fra institution fordi de godt er klar over hvad det sker i læbet af dagen..
  Jeg ved der også er dygtige omsorgsfulde pædagoger og medhjælper, og dem der ikke er burde finde sig et andet job ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rebecca

  Vi får som vi behandler mennesker. Det spørgsmål du rejser er i højeste grad af etisk karakter, og hvis du mener det er en diskussion der er værd at åbne vil jeg anbefale en lidt mere videnskabelig tilgang, da lægpersonsperspektivet alene ikke dækker alle de utilsigtede konsekvenser der er og kan være af at overvåge børn, professionelle og forældre eller whom ever. Læs om autonomibegrebet, om overvågningsetik (surveillance ethics), og conditional forgiveness og se om du kan lave den abstraktion til det spørgsmål du rejser her. Benthams og Foucaults vidt forskellige syn på det de kalder ‘panoptikon’ er også MEGET relevant. Jeg TROR du vil ændre mening i aller højeste grad, men jeg forstår at du undrer dig og håber så at du er nysgerrig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maroa

  Forstår godt at pædagoger ikke har lyst til at blive luret på af forældre dageb lang, men man kunne jo godt bruge det på samme måde som hvis der er butiks tyveri, så at hvis en forældre er usikker over noget eller en mistanke whatever så kunne man kigge igennem sammen med en leder. Kan jeg ikke se et problem i. Når der er SÅ mange steder der er røde og ikke bliver gjort noget ved, tør jeg slet ikke tænke på hvor galt det i virkeligheden er rundt omkring i hele landet.
  Og der var ikke kul tale om medhjælpere i denne dokumentar, det var også uddannede pædagoger.. i hvert fald i et af klippene.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Til dit indlæg vil jeg sige at du skal se den før du kommentere, dem i videoen er ikke uddannede pædagoger men kun medhjælper eller vikarer så derfor har de heller ikke den samme uddannelses at handle ud fra! Der ved ikke sagt at det på nogen som helst måde er i orden det der forgår i dokumentaren!

  Jeg er selv ved at uddanne mig til pædagog og i min tid i en børnehave har jeg heldigvis aldrig oplevet sådan nogle situationer. Jeg har når jeg har lave en pædagogisk aktivitet selv filmet det for at jeg kunne analysere på det samværet og aktiviteten med børnene sammen med mine kollegaer, men at sætte kamera op og filme altid vil jeg syntes vil være alt for meget, jeg har så heldigvis også kun arbejdet steder hvor det slet ikke vil være nødvendigt fordi alle pædagogerne er meget omsorgsfulde og opmærksomme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Det passer ikke helt. Det var bla. det hvor den lille pige græd efter mor og far, der var en pædagog der havde ansvar for stuen og en medhjælper. Begge fejlede stort! Ingen tog sig af den lille grædende pige.
   Nu er jeg selv ny mor og skal til at sende mit barn i instution, ville helt klart være tryggeste ved at jeg kunne se hvad der forgår når jeg ikke er der. Hvis man ikke har noget at skjule, kan jeg ikke se hvorfor forældre ikke må kigge med.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Man må ikke overvåge folk i følge loven. Sættes der kamera op, må man kun overvåge i form af at noget skal findes ud af, fx som du nævner, i butik. At der har været en tyv på spil. Men man må ike overvåge sit personale. Det samme gælder alle andre steder. Ydermere kan det vær enormt krænkende overfor personalet at føle sig overvåget. Hverdagen i en institution skal bestemt ikke se ud, som den gjorde på tv2.

  Men er der ikke tillid, er der intet at bygge på.
  Desuden er få institutioner hvor pædagoger og især ikke uddannet personale, hvor man opfører sig sådan. Svigtet ligger helt op i kommunerne, som ikke følger op på de røde anmærkninger. Svigtet ligger hos ledelsen for at lade sådan personale fortsætte med at arbejde med så små strøbelige mennesker, når man udmærket godt ved, hvordan landet ligger.

  Men overvågning er bestemt ikke løsningen. Skulle gå på arbejde hver dag og føle sig overvåget? Tror jeg ingen mennesker har lyst til?

  Der er overvågning i butikker, men de må kun tjekkes igennem i forbindelse med noget der skal findes ud af i forhold til tyveri, som nævnt tidligere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Vibeke

  Jeg forstår så udemærket din tankegang Sarah, men tænker også det ville udløse curling forældre endnu mere hvis du forstår, hvor der nok ville komme mange unødvendige sager 🤷🏼‍♀️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilie

  Det er et super interessant emne og ide. Jeg er pædagog. Og jeg vil have det ret stramt ved at blive ‘overvåget’. Ikke fordi jeg har noget at skjule, men fordi jeg synes det ekstremt grænseoverskridende. Men sådan vil jeg have et hvor end jeg arbejdede. Jeg kan virkelig godt se din ide og det ville være smart på sin vis. Men
  Jeg gør istedet meget ud af at tale med forældrene, og kommer nogen gange senere hjem fordi jeg gerne vil fortælle om deres børns dag og gør det ekstra for dem.
  Jeg tror, det kan blive lidt ‘farligt’ ved at overvåge. Der er dage hvor vi som pædagoger er rigtig presset. Jeg har stået en situation, hvor jeg har siddet alene i en halv time, ved en morgensamling, med 10 vuggestue børn, fordi der var sygdom.
  Jeg har stået med en anden kollega med 14 vuggestuebørn, hvor de græder på skift. Hvor man gør alt for de falder til ro og har det dejligt. Det er enormt ubehageligt at føle sig utilstrækkelig. I sådan nogle situationer vil jeg ikke synes det gavner nogen at blive filmet, både hos os pædagoger og forældrene.

  Jeg elsker mit arbejde og elsker mine børn! Jeg siger mine, fordi jeg er sammen med dem i gennemsnit 33 timer om ugen og jeg savner dem når jeg er væk! Jeg elsker dem virkelig!
  Jeg synes det er godt at dette problem bliver taget op, for det er nu det gælder! De børn er vores fremtid!

  Det blev en lidt lang smøre og håber den bare er lidt forståelig 🙈 der er så meget jeg gerne bil skrive og uddybe, hehe

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

   Langt langt over stregen. Ingen ville kunne trives med at arbejde under overvågning i 8-10 timer hver dag i træk. Forskellen på det du forslår med butik er anderledes, da der ikke sidder nogen, og “lurer” på dig hele tiden, men kun tjekker kameraet hvis noget er gået galt eller ved mistanke.
   Synes ideen er alt det der er galt med vores samfund som det er nu.
   Politisk prioritering på området, samt opkvalificering af medarbejderne og nærværende ledelse ville kunne løse det meste.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jean

   Jeg er pædagog i en vuggestue på 15. år og jeg har det præcis som dig..👍..!!! Vi er nogle der altid taler ordentligt til og med børnene også i pressede situationer..!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Jeg er pædagog i en vuggestue. Jeg ville intet problem have med at mit arbejde blev overvåget. Men jeg ville til gengæld have noget imod at børnene bliver udstillet. Der er børn med udfordringer og nej andre forældre skal ikke sidde og se disse børns udfordringer.
  Og hvad med de børn som fx lidt for ofte tag legetøjet fra de andre børn – hvilken dominerende historie vil dette barn få. Samtaler med forældre som er fortrolige – tænker ikke mange forældre har lyst til at dele alt fx problemer i hjemmet med alle andre forældre på stuen.
  Og der er mange flere dilemmaer omkring det men det må blive et nej herfra 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Du har ret. Sådan havde jeg ikke set på det. Jeg ved egentlig ikke om jeg ville bryde mig om at andre forældre kunne holde øje med mine børn.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Smertefulde minder & den lyse fremtid