Skyldig!

Derfor stoppede jeg med at amme

Derfor stoppede jeg med at amme

Det er jo den evige debat, som faktisk er så debatteret, at jeg lavede et helt program om det for kanal TLC sidste år. Du kan se videoen HER Jeg er stoppet med amme og Åse Alma er 3 måneder gammel. Jeg har det helt fint med det og hun har ingen gener ved at få erstatning. Da ÅA var 2 måneder ca. stoppede jeg pludselig med at få mælk i venstre bryst, jeg prøvede både med pumpe og mere søvn, men det var som stoppet. Det højre bryst fungerede stadig, så jeg fortsatte med at amme på det. Efter 4 ugers amning på kun mit ene bryst, begyndte det at blive ret ubehageligt, for for det første, var mine bryster meget forskellig i størrelse, men mit højre bryst kunne heller ikke følge med, da det nu skulle mætte for 2 bryster. Hun gik fra at skulle ammes hver 3 time til igen, at skulle ammes hver time, fordi hun var så sulten.

Min sundhedsplejerske rådede mig til at at supplere op med erstatning, hvilket så gjorde det hele noget nemmere. Nu er hun 15 uger og har en meget god appetit. Mit bryst har ikke øget mælke produktionen i takt med hendes sult, så hun fik gradvist mere og mere erstatning. Jeg har nu valgt at droppe amningen helt, hun får dog lov til at hygge sutte lidt, når hun eks. vil sove. Hun drikker ikke, men jeg kan se, at hun bare gerne vil ligge med brystet i munden. Det skaber vel en form for nærhed og trykhed, så det får hun lov til og så bliver hun mæt i erstatning. Heldigvis får hun hverken mavekneb eller hård mave. Mine bryster er igen blevet lige store og jeg har ikke længere ondt i maven over, om hun nu bliver ordentlig mæt, jeg har ikke ondt i min brystvorte, af det evige sutteri og jeg glædes ved tanken om, at jeg trods alt nåede, at amme i fulde 3 måneder. Michael synes også det er rart, for nu kan han også være mere på banen, hvilket klart har knyttet et bånd imellem far og datter:)

Holdninger er der nok, men når alt kommer til alt, skal alle mødre gøre det, de føler er bedst for dem og deres barn og så FUCK alle andres meninger. Man skal ikke amme uanset hvad. En mor skal ikke sidde og græde af smerte dag ind og dag ud, en baby skal ikke græde af sult, fordi moren ikke får mælk nok, men insistere på at amme. Et barn udvikler sig bedst og mest, hvis det får nok søvn og mad og DET må da være det vigtigste??

Et barn der ikke får mælk nok, sover dårligt og tager ikke lange stræk, græder og er frustreret, hvilket hæmmer deres udvikling. Et udhvilet mæt barn, er et glad barn….med en glad mor:) Erstatning er så godt idag, at de færreste børn får gener fra det. Men når alt det så er sagt, så er der en masse rigtig gode ting i morens mælk. De første uger, vil JEG sige, er aller vigtigste i forhold til amning. Jeg er glad for, at jeg med begge børn, ammede den første tid. Det er givende følelses mæssigt og sundt for barnet OG mor. Men hvis man står i en situation, hvor det ikke fungerer, så er det bare sådan det er. Life goes on. 🙂 Jeg sender lige en masse kærlighed til alle ammende mødre og dem som ikke ammer. En god mor sidder ikke i brysterne- HUSK DET:)

18 kommentarer

 • godt, det er ikke ulækkert, da du fodrer din egen baby, bare på offentlige steder, såsom togstationen, der er for mange mennesker rundt, kan folk føle embarrsed, men ingen ville kritisere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tenna

  Kunne simpelthen ikke være mere enig!!! 🙂
  Hilsen en mor hvis datter kun vil patte. 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg blev ikke ammet, da jeg var barn. Min mor siger, at sygeplejersken tog hårdt fat omkring min nakke, da jeg ikke ville tage brystet, og siden da kunne min mor ikke amme mig. Jeg begyndte at græde og skrige og blev helt stiv i kroppen, hver gang min mor forsøgte. Så hun valgte at give erstatning i stedet – og det har fungeret fint for mig. 🙂 Jeg har, så vidt jeg ved, ikke taget skade af kun at blive ammet de første par dage.

  Min lillebror blev derimod ammet meget længe, og han var svær at vænne fra det.

  Pointe: gør hvad der passer bedst, man skal ikke amme for enhver pris! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Jeg har ammet min datter indtil hun blev et år, og hun har aldrig fået en sutteflaske – den ville hun ganske enkelt ikke tage, så hun har aldrig fået mme.

  Jeg kunne ikke være mere enig!

  Hvis ammepolitiet ikke var derude til at give dårlig samvittighed, havde jeg nok presset mere på med flasken – udelukkende for den fleksibilitet det giver, at mor kan være væk i mere end tre timer ad gangen. Det var jeg nemlig ikke det første år. Jeg var bare så bange for at ødelægge amningen, for amme, det skulle jeg bare!
  Hvis der bliver en næste gang, vil jeg rigtigt gerne amme igen og gerne lige så længe. Jeg vil dog ikke være så flaskeforskrækket, for nu ved jeg, hvor meget man kan have brug for at komme lidt ud og være sig selv – selvom man er mor 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie

  Ja her er det sgu ikke kun briterne der er ømme.. Emnet er vist også.

  Jo mere man høre rundt omkring, jo bedre forstår man begreberne som ammehjerne og amme stue snak 🙂

  Det jeg personligt griner lidt af, er den med at de yngre mødre seriøst ikke kan forstår at børn i alder med mine, jeg er 49 år ung, overhovedet er overlevet.

  Hårdt sagt mange mødre i dag har dælme for god tid til at gå op i underlige ting og mest af alt andre mødres fejl.

  Jeg har virkelig ondt af mange… De lukker sig helt inde i den hellige moderskabet, glemmer sig selv, nusser rundt i stærk L og glemmer mand der så måske ser lidt mere på str s.

  OG så ser jeg jo denne video:)

  Fedt Sarah at du er så ærlig, ligefrem og ganske uhøjtidelig … Elsker den med… Gider ikke selve graviditeten vil til Tyrkiet og ellers gerne have en orgasme!

  Og nu er du mor til to på rekordtid og du styrer stadig❤

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Kæmpe stor respekt til dig Sarah Louise, at du altid tør åbne debatter omkring emner, som man regel ikke snakker om! Og at du først og fremmest står indenfor alt, hvad du blogger om!

  Glædelig jul!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Esther

  Jeg synes at vi mødre bare skal være stolte af at vi “fodrer” (kan ikke lige tænke på et bedre ord) vores børn, om det er med flaske eller bryst.
  Og det er da også virkelig mærkeligt at man bliver mødt med forundrede blikke om man ammer i kort tid, i lang tid eller når man giver børnene flaske. Jamen hvordan synes de kloge forundrede blikke så man skal give barnet mad??
  Så mommies, vær stolte af at i giver barnet det mad det har brug for, uanset måden det sker på.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Man tager overhovedet ikke skade af ikke at blive ammet, ihvertfald har hverken jeg eller min lillebror (17 og 13 år) taget skade af det, jeg nåede vist kun at blive ammet max. 2 døgn hvis jeg overhovedet nåede det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes det er rigtig vigtigt at man tager den beslutning der er god for en selv og barnet!
  Jeg har selv ammet mine 5 børn, hvor at der har været 2x tvillingeamning og det har jeg været rigtig glad for.
  Jeg kender dog mange der har fået rigtig meget ud af flaske.
  Håber vi kvinder kan lade være med at fordømme hinanden og istedet støtte hinanden i den beslutning vi vælger at tage, hvad enten det er bryst eller flaske 🙂

  Mvh Cecilie

  http://blog.fashionmom.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Jeg synes det er fedt, at du skriver så åbent om det, og det er helt klart noget der burde hives mere frem, for jeg synes godt nok der er (for) meget fokus på amning.
  Jeg ammede de første 6-8 uger (min søn er nu 4 mdr), og det var et helvede. Jeg havde ikke mælk nok, så han var konstant sulten, græd og sov ikke ret meget.
  Jeg ville ønske jeg var gået over på erstatning noget før, men synes jeg var var blevet tudet ørerne fulde af at amning var den eneste rigtige vej frem. I bagklogskabens lys ville jeg ønske jeg havde lyttet til mig selv og min krop, for gud hvor har jeg det svært ved tanken om at skulle amme igen, hvis/når der kommer en to’er. Vil gerne give råmælken, men derefter vil jeg nok være meget tilbøjelig til at give erstatning.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  Så glad for dit indlæg! Jeg er i amme helvede lige nu, min søn vil bare ikke! Han er glad for flasken, trives og tager fint på. Men det er ligesom om omgivelserne presser amning på dig, og man føler sig som fiasko når det bare ikke lykkes. Jeg håber min dårligt samvittighed forsvinder snart:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Debbie

  Synes det er forfærdeligt at i dagens Danmark, kan man møde folk der stadig er så i mod at man ikke ammer. Min amning gik i stå med begge mine unger efter 2 uger, og har mødt så “hvorfor stoppede du”, Hvorfor skal folk blande sig? i stedet for at sige at det er sgu sejt at man kan klare at amme den tid det nu er, eller bare at tage stillingen at man ikke vil amme. Se det er seje kvinder – for de skal kæmpe lidt mere for intimitet med den nyfødte og det er der sgu ikke nogen skam i 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josefine

  Hvor er det fantastisk at du som offentlig person sætter fokus på det område.
  Jeg har selv ammet min datter til hun var 7 mdr (fuldammet til hun var 4mdr) og jeg håber da at jeg kan amme min næste lige så længe.
  Men når det så er sagt, så har det også altid været vigtigst for mig at mine børn får mad og er glade, uanset om det kommer fra brysterne eller en flaske.
  Det er dog mit indtryk at mange fagfolk (sundhedsplejsker, jordemødre osv.) presser meget på for at få folk til at amme. Kender flere kvinder som fortsatte amningen, selvom de var ramt af brystbetændelse flere gange og barnet aldrig blev mæt, kun fordi at de blev rådet til at fortsætte.
  Og det er sku en skam!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Du er simpelthen så cool, Sarah! Nu har jeg set programmet, for første gang, og du virker som en slags wonderwoman, der har styr på det hele og alligevel har god humor og godt humør. Thumps up 🙂 !

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Godt skrevet Sarah, Jeg har aldrig ammet den beslutning tog jeg. Hun har aldrig haft problemer med mme og har ALDRIG været syg i hendes første leve år hun er nu 14 mdr. og det eneste hun har fejlet er omgangs syge efter start i vuggestuen. Jeg fik meget løftede pegefingre da folk sagde at det styrker hendes immunforsvar med amning men ja jeg kender mange der har ammet som har haft børn der konstant er syge og fejler alverdens ting og ja jeg har aldrig haft et sygt barn men mæt glad og tilfreds og raskt barn så jeg er glad ved min beslutning og føler mig ikke som en dårlig mor.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melissa

  Enig! Min den første ville slet ikk tage imod at blive ammet og det var så en ubehagelig oplevelse fordi hun var sulten så efter et par dage hvor de (sygeplejesker) havde prøvet at ligge hende til med sonde på også – ja så røg hun på flaske og det har aldrig været træls for hende og hun havde ingen problemer med det overhovedet.

  Nu er jeg gravid igen og har virkelig ikk lyst til det amning – vel mere fordi det stadig sidder i mig hvordan første gang var og synes det var hårdt. Man skal altid gøre hvad der er bedst for barnet men barnet skal vel også have en mor der har det godt ved hele situationen. Så alle oplever det hele positivt. Men de der skæve øjne man får når man nævner det overfor nogle… Puha!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • God pointe:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Moni

  Hørt!
  Venter min 3 og overvejer at jeg faktisk slet ikk vil amme, ooooops ja helt rigtigt! For jeg kan ikk fordrage det og kan ikk se hvordan det skal blive en god oplevelse for den lille når jeg har det sådan;)
  Op i ***** hva folk tænker, en god mor sidder ikk i brystet!!!
  Go jul til jer

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Skyldig!