Vi fik en slem forskrækkelse i morges

Gør jeg det rigtige?

Gør jeg det rigtige?

Endelig efter 7 dage, virker det som om Albert er i bedring. Han har leget hele dagen og er i godt humør. Alma blev syg 2 dage efter Albert og er stadig syg. Igår var de så ved lægen og jeg har været i konflikt med mig selv lige siden. Albert blev diagnoseret med virus. De blev begge podet i halsen for halsbetændelse og ingen af dem havde det. Men så sagde lægen at hun synes at Alma var meget rød i halsen og at hun sandsynligvis HAVDE en halsbetændelse, men en anden end den hun havde podet for og derfor gav hun os en 7 dages antibiotika kur med hjem. Og det er så der at den ikke føles rigtig for mig.

Normalt når man har en betændelses tilstand, kan man hurtigt få det bekræftet ved en lille blodprøve/ prik i fingeren og ellers podning. Hun tog ikke en blodprøve på dem og den podning hun tog var negativ….og set i lyset af at Albert havde en virus og var syg 2 dage før hende, dvs. hun er nok på sit højeste nu, så synes jeg bare at det virker mere sandsynligt at hun også har virus.

Jeg synes bare sådan en antibiotika kur er voldsom i forhold til at det ikke er helt sikkert at hun rent faktisk HAR en halsbetændelse. Hun er jo kun 2 år og hun har aldrig været syg før eller fået sådan en kur. Så nu har jeg besluttet at give hende til weekenden og hvis hun får det værre og begynder at ikke kunne spise, drikke eller siger hun har ondt i halsen, så kan vi evt. begynde på kuren. Lige nu håber jeg på at det “bare” er virus og at hendes krop kan klare det selv, ligesom den altid har gjort. Og jeg er selvfølgelig i tvivl om hvorvidt at det er den rigtige beslutning…hvad ville i have gjort?

 

37 kommentarer

 • Enig med Hussam!

  Den podning er formentlig en StrepA test – den poder for gruppe A streptokokker, hvilket hyppigt giver halsbetændelser. Men der findes jo også andre bakterier.
  Den blodprøve mange taler om, er nødvendigvis ikke forhøjet tidligt i forløbet. Og som læge laver man en klinisk vurdering. Albert fik jo netop ikke antibiotika – lægen har altså ment, at der klinisk har været forskel på dine børn, ellers havde Albert jo også fået antibiotika “for en sikkerheds skyld”
  Er du i tvivl, vil jeg altid råde dig til at tale med din læge igen.

  Vh Natja fra http://www.bynatja.dk – som også er læge!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Alma klarede den uden antibiotika og var rask på 7 dag præcis som Albert

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea

  Hej Sarah Louise.

  Jeg har selv døjet meget med halsbetændelse og lægen kan kun pode for en slags halsbetændelse, men der findes massevis af forskelligartede halsbetændelser. Min læge har altid afkræftet når jeg har haft halsbetændelse men når jeg så har fået en tid hos en øre-næse-hals specialist, har de med det samme bekræftet det.
  Hvis ikke hun har fået det bedre inden i aften, så sørg for at tag til en øre-næse-hals specialist, som med det samme kan konstatere om det er en halsbetændelse eller ej.

  God bedring med begge to.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tenna

  Jeg har ligget syg siden sidste fredag. I tirsdags var jeg ved lægen, blev også podet men halsbetændelse pga bakterie blev slået væk. Men jeg har halsbetændelse (det kunne hun se pga hævede mandler, hæs og hoste). Man kan sagtens have virus betinget halsbetændelse og det kan man ikke give penicillin for.
  Det er jo heller ikke fordi at penicillinen forkorter bakteriel halsbetændelse så meget, så overvej om du vil give hende det – stol på din mavefornemmelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Som sagt giver man ikke penicillin for at afhjælpe symptomerne på halsbetændelse, for som du selv skriver, afkorter det kun sygdommen en smule (forskning viser at det drejer sig om ca. halvandet døgn). Man giver penicillin for at slå bakterien ned, så den ikke spreder sig til fx hjernehinden (eller ørerne for den slags skyld) og giver meningitis.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte Lassen

  Jeg ville gøre det samme som dig – de skal ikke fyldes med en masse medicin – afvent og se om hun ikke får det bedre

  Mor til 3 på

  2,3 og 6

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Jeg havde klart også ventet og set tiden an✌

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Hej igen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Manuka honning 550+ det er altså bare skide godt mod ondt i halsen, men det skal være 550+ den fås i helsekost butikker og bruger den selv og mine børn får 3 tsk. Om dagen, hvis de har ondt i halsen.
  Please prøv at læs om den

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hussam

  Hej Sarah Loiuse.
  Min kone har vist mig din debat, og den er jeg nødt til at knytte en lille kommentar til…
  Du skal i hvert fald ikke blive bange eller bekymret. Du kan rolig se an i par dage, og starte penicillinen hvis hun ikke bliver bedre…. ( jeg antager at din datter ellers har været sund og rask, og har fulgt det danske børne vaccinations program).

  Angående de lægelige detaljer, så kan jeg tilføje at ikke alle hals podninger afslører halsbetændelserne og blodprøverne behøver ikke altid at være forhøjede. Det afgørende er symptomerne, og det man ser.
  Som læge vil jeg ikke “strøge” med antibiotika, men jeg vil hellere ikke “stikke” unødvendigt i et barn for at tage en blodprøve eller stikke i fingeren. Din læge mistænkte en halsbetændelse, så det har din datter nok.

  Du står i et dilemma, og beslutningen er svært at tage, men det er netop også derfor man tager til lægen. Så tager lægen nemlig den beslutning for en. Det er tit en lettelse for mange forældre at følge lægens anvisning.

  så for at slutte af, kan jeg sige. Hvis du har det bedst med at se an i par dage, så gør det – der er ikke noget at være bange for, men hvis du er så meget i tvivl, så følg din læges råd og start penicilin.

  MVH
  Hussam, (læge og far til fire)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Belinda

  Jeg mener man skal rette sig efter lægens anvisning. Det er trods alt eksperten.
  Hvis man ikke forstår/er utryg ved en ordination, bør man selvfølgelig tage en snak med lægen om det. Ikke køre friløb og begynde at starte/slutte behandling selv. Det kan faktisk gøre sygdomsbilledet mere plumret i nogle tilfælde.
  Håber hun snart er frisk

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine

  Jeg ville også vente, har personligt aldrig fået penicillin for almindelige sygdomme som influenza og halsbetændelse. Og man skal sgu ikke kaste rundt om sig med penicillin. Så som du selv foreslår, ville jeg give det et par dage, med mindre feberen pludseligt stiger markant.
  Hilsen en anden medicinstuderende

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Influenza er en virus, ikke en bakterie, så her har antibiotika ingen effekt. Så selvfølgelig skal man ikke have penicillin ved influenza.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Linda

  Jeg tænker ikke at du skal gå hen og blive bange, for som den lægestuderende skriver er der kliniske tegn til en halsbetændelse, hvorfor det er på sin plads at give penicillin herfor!
  Jeg forstår dog heller ikke hvorfor der ikke er taget infektionstal, hvilket yderligere og evt kan begrunde mistanken om en bakteriel infektion… det såkaldte CRP plejer at være ret forhøjet her…

  Min datter har lige været plaget af feber on/off af to omgange og her var der et CRP på 71 – hvorfor hun straks blev sat i penicillinbehandling. Og jeg ved, at de danske læger ikke strøger om sig med antibiotika/penicillin

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Hvis hun er rød i halsen (og har feber og generelt er meget sløj) ER der tegn til halsetændelse. Man poder for streptokokker gruppe A, men testen kan være falsk negativ. Ubehandlet kan streptokokker give meningitis (hjernehindebetændelse), så derfor vælger din læge at give Alma penicillin. “For en sikkerheds skyld”, ja – men dog pga. en begrundet mistanke. I Danmark er de fleste læger generelt meget opmærksomme på ikke at udskrive antibiotika uden grund, så når din læge vælger at gøre det, vil jeg anbefale at du lytter til hende 🙂
  Vh en lægestuderende

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Søs

   Enig med Nanna. Hvorfor tage til lægen, hvis man ikke lytter til deres anbefaling?

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Ei nu bliver jeg helt bange!!!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Det var ikke for at skræmme dig – meningitis er heldigvis sjælden i Danmark, netop fordi vi behandler streptokok-halsbetændelse, så det ikke udvikler sig. Som en anden nævner, kan man også have en virushalsbetændelse, og her hjælper penicillin ikke.
   Jeg har selv (som mange andre) lige ligget syg i 10 dage med feber, hoste og forkølelse – det, som Albert sikkert gar været ramt af, og meget sandsynligt også Alma. Jeg prøver bare at forklare, hvorfor din læge har ment, at penicillin var en god idé til Alma 🙂 HVIS hun har en bakteriel halsbetændelse skal den behandles med penicillin, og det har din læge jo ment, hun havde. Så derfor vil jeg stadig anbefale at følge lægens anvisning.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Vores nabos søn på 17 død for 3 uger siden af menigitis

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nanna

   Det er jeg ked af at høre, det er jo forfærdeligt!
   Det er også en sygdom, som skal tages alvorligt – netop derfor prøver man at forebygge ved at behandle bakterielle halsbetændelser. Risikoen er lille, så der er ingen grund til stor bekymring, men det understreger alligevel min pointe om at stole på din læge 🙂 Rigtig god bedring til lille Alma uanset hvad du vælger, og god weekend til jer alle!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne S

   Præcis! Vh en læge (kommende infektionsmed)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Jeg underviser i naturfag og farmakologi på en erhvervsuddannelse, så kan kun give et råd ud fra min faglige viden. Hvis jeg var dig ville jeg få en ny tid hos lægen og kræve en podning for både virus og bakterier. Når den er lavet, kan lægen se hvilke behandling der kræves. Der findes behandlig mod virus/influenza (termiflu) og hvis det er en bakterielinfektion gives der et antibiotikum alt efter hvilken bakterie det er. God bedring med hende ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lullu

  jeg har lige “overlevet” en mellemøre betændelse uden at gi´antibiotika (og jeg er mega glad for det). Jeg har altid brugt det naturlige produkt kolloid sølv. Læs mere og bestil det på Waterwise.dk… jeg ringede til ham der laver det og bestilte det samme dag kl 15.30 og fik det leveret næste formiddag. hældte et ordentlig skvæt i sutteflasken og gav små slurke hele tiden, hele dagen – for konstant påvirkning og det gik væk på under et døgn, jeg er så lettet. Vil bare ikke gi penicillin før det ikke kan undgaes.
  God bedring. Xx

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lislis

   Kolloid sølv er mistænkt for at være kræftfremkaldende, og er i øvrigt giftigt (derfor det virker på bakterier) og kan ligesom antibiotika skabe multiresistente bakterier, så jeg vil kraftigt anbefale, at du holder op med at indtage det, og især bør du stoppe STRAKS med at give dit barn det :-O Tænk at du ukritisk tør give “et ordentlig skvæt i sutteflasken”! Jeg er rystet! Mest over at alternative behandlere kan skræmme folk til at bruge den slags. Sølv er et tungmetal, og kan ophobes i hjernen og give hjerneskader på sigt, og små børns hjerner er især sårbare overfor tungmetaller. Kolloidt sølv er en cellegift på nanoplan, og det dræber både bakterier og svamp, og i øvrigt dræber det også fisk (du kan jo prøve at hælde det ned i et glas med en levende guldfisk, hvis du vil lave en test!), så husk at smide flasken i miljøfarligt affald!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Nu da Albert havde en virus, så tænker jeg at Alma sikkert også har en virus. MEN vil bare sige at lægen har ret i at hun godt kan have halsbetændelse selv om testen de tager er negativ. Er selv den heldige vinder af at have prøvet det 3 gange, negative test men havde halsbetændelse alle 3 gange, fik af vide det var en virus og der ikke var noget at gøre end at blive under dynen. Havde alle gangene rigtig ondt i halsen i mere end en uge og feber og måtte tilbage til lægen. 2 dage med penicillin og jeg var fuldstændig ovenpå. I de tilfælde ville jeg ønske jeg havde fået penicillin med det samme.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Mine halsbetændelser slår aldrig ud på en podning.jeg beder dem altid tage en blodprøve.
  God bedring med din mus

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Jeg havde ligesom dig ventet et par dage og så ville jeg gå til lægen igen og få målt infektionstallene Inden jeg gav antibiotika….

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Barbara

  Når min datter er syg, har feber, er snottet, har ondt i halsen osv, så fjerner jeg alle mælkeprodukter fra hendes kost. Det virker hver eneste gang 🙂 !!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • lena

  mælkesyrebakterier….kære sarah. Det er det bedste du kan gøre mod sygdom og virus. Jeg har selv været der med min lille Wilhelm. Lægen ville også give ham pencillin, men han ville så ikke drikke det. Jeg fik efterfølgende at vide at en kur med mælkesyrebakterier kan tage det værste og oprette balance i hele kroppen efterfølgende….de laver nogle super fra udos choice til små børn. god bedring:0)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Signe

   Jeg er helt med på den Lena. Det blev jeg også anbefalet af en børnelæge på Herlev efter min søn havde været indlagt og syg længe (samme alder som Alma) Udos Choice og så evt nogle zink-tabletter. Det virker…. 🙂 Held og lykke med helbredet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia H.

   Det får mine 2 børn også sammen med biostrath og de er aldrig syge 🙂 så det kan klart anbefales.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • lea

  Jeg ville også vente hvis jeg var dig. Stakkels lille pus. ❤ synes vi skal passe på med alt det penicillin som samfund. Så ja jeg synes du gør det rigtige, hvis det er nogen hjælp.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Man skal aldrig give penicillin til små børn “for en sikkerheds skyld” (jaja der er altid undtagelser fra reglen) Syntes det er meget uprofessionelt af en læge ikke at undersøge hvad hun fejler før der udskrives en bredspectret penicillin.. Der er en grund til vi får flere og flere multiresistente bakterier, og det her lyder som en perfekt eksempel..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Rigtig god bedring 🙂

  En ting jeg har lært her de sidste 2 1/2 år og 2 børn senere er man skal stole på sin mor intuition .. Der sker noget når man bliver mor man ved ting som man overhoved ik viste før 🙂 mkh Karina
  Ps syntes du mega sej 🙂 og virker som en rigtig dejlig person og mor

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jane

  Stakkels Alma, man kan virkelig godt se på dine fotos af hende, at hun absolut ikke er på toppen. Har også læst at der florerer influenza nu.
  Det er virkelig svært at råde, men jeg hælder også til din beslutning om at afvente 1-1½ dag endnu. Jeg var heller ikke klar over, at hvis podningen var negativ, så kunne barnet alligevel have halsbetændelse. ja – halsbetændelse har hun jo, men måske nok forsaget af en virus og så hjælper penicillin ikke.
  Da min søn var teenager havde han også meget ondt i halsen. Lægen kiggede ham i halsen og sagde, det er halsbetændelse – du skal have penicillin.
  Det hjalp ikke, og han var ved lægen igen. Han fik en ny slags penicillin og han havde det bare værre og værre. Så kørte jeg ham til vagtlæge en sen aften og vi blev sendt direkte på sygehuset fordi han havde en byld i halsen.
  Rigtig god bedring med din skønne lille pige (også med Albert) håber hun meget snart bliver lidt mere frisk !!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Jeg ville ha ventet og set tiden an og ellers forlangt af lægen at hun må finde ud af om det er en bakterie eller ej, det er standard.

  Det er SÅ forskruet med det penicillin, man tager altså kun medicin hvis nødvendigt.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vi fik en slem forskrækkelse i morges