Min type fest

Veganske tumper & kærlighed

img_8437

Jeg tror at man som mor altid har et ønske om at gøre det, man synes er det bedste for sin familie, hvad end det nu er. Jeg har altid interesseret mig for mad og hvad maden egentlig gør ved os mennesker og kloden og hvad vores egentlige behov er. Jeg prøvede en overgang også at være vegetar, men den holdt jeg ikke særlig længe. Vi forsøgte også i en lang periode kun at spise økologisk, men da Arthur kom, så gik det fløjten og druknede i en hverdag, der bare skulle være så nem som muligt. Jeg hører tit folk joke med veganere som om de er nogle hysteriske fanatikere, men jeg synes at kunne mærke i mit hjerte at der er noget om snakken og jeg er meget draget imod denne livsstil. Og at givemin børn gift-fri korrekt kost hver dag er en kærlighedserklæring fra mig til dem. Nu mangler vi bare at priserne bliver tættere på almindelig mad, så alle kan være med og udvalget bliver nemmere at komme til.

Jeg har på det sidste virkelig tænkt meget over den måde som vi som familie lever på. Der er lavet ca. 1 million dokumentarer om, hvor meget gift vi indtager igennem ikke-økologisk mad, om hvor giftigt behandlet kød er for kroppen og hvor meget kræft blomstrer pga. vores vaner, alt fra dåser giver hormonforandringer og jeg kunne blive ved. I takt med at mennesker får sværere ved at reproducerer (hvilket jeg tror skyldes vores kost og levevis) og kloden ikke kan følge med, fordi vi overproducerer kød og vi sprøjter vildt omkring os med giftstoffer.

At leve 100% økologisk og kødfrit ALTID er måske en smule for ambitiøst for os, da tingene ikke altid lige hænger sammen (eks. på ferie eller når man besøger folk) , men jeg har besluttet at vi vil prøve i en periode at droppe alt kød fra pattedyr og fugle, men fisk vil vi stadig spise en gang imellem samt æg og så ellers teste livet af som økologisk, vegetarisk familie….eller hvad hedder det, når man stadig spiser fisk og æg?

Egentlig drives der jo også rovdrift på havet og fisk i fangeskab får en masse føde med kemi som overføres til os, så fisk vil jeg egentlig også gerne droppe og det samme med æg. Men min tanke er at hvis man kunne dyrke fisk uden at belaste miljøet (måske fisk i kvoter per menneske), så synes jeg at det er en spise, jeg kunne accepterer og som er rigtig god for vores system og helbred. Tanken om at vi rent faktisk spiser fostre, når vi spiser æg, er virkelig ulækkert, men jeg elsker smagen og æg er fuld af gode proteiner og hvis de så også købes fra fritgående økologiske høns, så kan jeg godt få mig selv til det. Så derfor er fisk og æg stadig på menuen.

Det bliver sjovt at teste, om vi kan overholde denne livsstil og hvad ungerne siger til at burgerbøffen er skiftet ud med veggie “kød” og fredags isen nu er en soya is osv. Jeg selv vil gerne skære væsentlig ned for indtaget af kuldhydrater, men ungerne har brug for kulhydrater (som nu er økologiske kulhydrater). Det er jo en hel ny verden, der åbner sig og jeg er helt overrasket over, hvor meget man egentlig kan få som er uden mejeriprodukter og kød.

Jeg mangler nu nogle veganske/vegatariske online shoppingsider??. Mit elskede Nemlig.com har et mindre udvalg, men sådan noget som smelteost, der ikke er lavet på mælk, har de ikke. Alle gode shopping råd til en rookie som mig er kærkommen!! Jeg er HELT spændt på om vi kan mærke en forskel eller om det kun er i tanken at vi ved at vi passer bedre på vores kroppe.

32 kommentarer

 • Sebastian

  https://www.aarstiderne.com/MaaltidsKasser/?families=den-veganske-maaltidskasse Her er en fin ide hvis i ønsker det 🙂 Ellers kan man købe mange af produkterne i deres butik i Humlebæk (Skriv lige når du har tænkt dig at besøge den, så skal jeg lige ha´ et selfie for den gode ide 😀 )

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • P

  https://www.veggie-shop24.com/
  Godt og billigt mad i forhold til de danske priser 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rosa
  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rosa

  Hej Sarah,
  Jeg kan se at der linkes til Netflix dokumentaren (hvilket man i princippet ikke kan kalde den da den er dybt usaglig) “What the health”. Læs gerne følgende anmeldelse af Morten Elsøe, han gennemgår den på en kvalificeret måde og belyser også hvorfor at det både er muligt at få tilstrækkelig ernæring via vegansk kost, og afliver lidt af skræmmekampagnerne ift kød.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katinka

  Hej Sarah. Brug lige 1,5 time på at se “what the health” på netflix! den dokumentar snakker meget om sundheden i plantemaden – super informerende og du vil ikke fortryde at du ser den 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Super fedt initiativ : )
  De skal skam nok få nok proteiner – faktisk får børn idag mange proteiner sammenlignet med før i tiden, hvor man ikke spiste kød ofte, men ej heller så mange bønner og linser.
  Husk bare at give dem et kalktilskud(+dvitamin) da børn har stort behov for det imens de vokser. Der er mange fødevarer med højt kalkindehold, men de skal spise en del for at få nok, hvis de ikke får mælkeprodukter. Dermed ikke sagt at de skal vælte sig i mælk – det er nemlig heller ikke så sundt som man tror.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ditte

  Jeg får vegetarkassen fra Årstiderne. Det er også 100% økologisk.
  Det frigiver og en masse tid, da du ikke skal ud og handle og være opfindsom. For tro mig- man er hele tiden på overarbejde, for at udtænke vegetariske retter, som også ungerne gider spise

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Ej hvor sejt! Er selv veganer og er så glad for det.
  Du kan evt følge mia sommer og Thomas Erex på ig. Mia har den lækreste kødsovs, som jeg er sikker på dine børn vil elske.
  Du kan selv lave din ost af gærflager og cashewnødder eller kartofler.
  Søg på tofu scramble Det smager så godt!
  Af is til børnene vil jeg foreslå okobay fra føtex eller choice som man kan få i coop butikker.
  Halsans køkken har lækre burger.bøffer og funky fields som du bla finder i Irma har de lækreste fiske fingre , der smager helt ægte.
  Ellers er det bare om at blende div bønner med lidt kartofler og krydderurter og servere med stegte grøntsager og guacamole!
  Eller mia sommers ærtebøffer med quinoa der er kogt i bouillon og vendt med persille. Olivenolie. Tomat og squash. Og så med guacamole tilsat butterbeans! Det er lækkert

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lise

  Hvad så med alkohol?? – fyldt med sukker og kræftfremkaldende
  https://www.cancer.dk/forebyg/drik-mindre-alkohol/alkohol-og-kraeft/ Citat: “Alkohol øger risikoen for brystkræft. Risikoen for at udvikle brystkræft stiger allerede ved et alkoholforbrug på 1-2 genstande om dagen.” –

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bare pas på dine drenge i forhold til, at “fylde” dem med for mange soya produkter, da de er beskyldte for at være hormonforstyrrende og specielt for drenge. Bare så I også spiser andet end soyaprodukter…….der findes jo mange andre produkter uden soya – men held og lykke med jeres nye livsstil.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Ja jeg må lige lære at navigere rundt. Første prioritet er økologisk og ingen rødt kød. Resten er vi mere loose med især i forhold til hvad der er bedste for de små.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Hvis du dropper æg så husk at give dine børn b12 tilskud (fx på spray). Bønner linser og nødder samt frø er vigtige for at sikre de får alt hvad de skal have 🙂 tjek evt denne: https://vegetarisk.dk/wp-content/uploads/pdf/Pjecer/Vegetarisk%20og%20Vegansk%20Ernaering%20-%20Til%20Gravide%2C%20Ammende%2C%20Spaedboern%20og%20Smaaboern.pdf

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • A

  Jeg kan anbefale dig at søge på vegetarforeningen og mad til børn. De har udarbejdet en folder, så du kan sikre dig at dine børn får hvad de har behov for. Og derudover har Mia Sommer mange gode, lette og børnevenlige opskrifter på sin blog.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sophie

  Hej Sarah.
  Jeg sidder her og Jubler – Jeg startede for 2 år siden som vegetar og alt hvad jeg så spiste var økologisk. Senere er jeg blevet veganer, jo mere man sætter sig ind i tingene, jo mere bevist bliver man. Det er en super fin ide at starte med at udelukke kød osv – det gør det nemmere at holde i starten. Jeg bøjer mig sq i støvet for dig, du har mange følgere og vil derfor virkeligt være en som kan gøre en forskel. Meny har et super fint udvalg af forskellige ting både øko og vegetar. De har ovenikøbet noget så ‘banalt’ som fryse pizza som er veganske og ‘nuggets’ uden kød på frost. Det er altså genialt hvis man har børn og skal finde på noget hurtigt ☺️.
  Kh Sophie

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  God fornøjelse med det. Læs dog lige det her om
  soja… Bare rar viden at have.
  https://www.cancer.dk/hjaelp-viden/det-kan-du-selv-goere/alternativ-behandling/kosttilskud/planteoestrogener/

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anonym

  Når man ikke spiser kød men stadig fisk og skaldyr hedder det pescetar. Jeg fører selv denne livstil på niende år og kun e ikke være gladere for det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Meny har rigtig mange gode veganske varer. Ved dog ikke om man kan købe online.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrib

  Hvor er det dejligt at du sætter fokus på det. Jeg prøver også på bedste vis at gøre mig samt min familie så sund som muligt. Det startede da min 8-årige blev vegetar pga kærligheden til dyr. Jeg er nu pescetar (spiser kun fisk) på første år og jeg håber det kan hjælpe mig længere på sigt 👏🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Prøv online shoppen greenos.dk 🙂 De har en masse gode vegetanske produkter. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Det er rigtigt at æg ikke er fostre, men hønsene lider alligevel en voldsom skæbne under produktionen – det gælder også økologiske æg, hvor hanekyllingerne knuses til nuggets, da de ikke kan lægge æg. Så det bidrager man indirekte til.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeanne

  Hej Sarah

  Super skønt at i vil ændre jeres vaner.
  Rent vanemæssigt tager det kroppen mindst 3måneder at slippe en vane og lære en ny.

  Dernæst skal man måske overveje det miljømæssige i det – det er ikke altid bedre at drikke soyamælk, bare fordi det ikke er animalsk mælk. Soyabønnen slider enormt meget på miljøet også.

  Drik vand så vidt muligt. Spis lokalt og spis varer i sæson – så undgår man mange sprøjtemidler og skåner miljøet bedst muligt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Sofie

  Hej Sarah.
  Æg er ikke fostre, det er hønens ‘menstruation’, så du spiser ikke noget levende ved at spise æg. Men er man veganer spiser man ikke noget der er produceret af dyr heller. Så du kan som vegetar godt spise æg. Spiser du så også fisk, hedder det pescetar.
  Det lyder spændende med omlægningen af kosten, har selv forsøgt nogle gange. Tog først kødfrie dage, men nu sker det helt automatisk. Men spiser dog stadig kød.
  Held og lykke med det hele.
  Hilsen en dyrlægestuderende

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Debbie

  Glæder mig til at følge med i jeres afprøvning af denne livstil og stil at få noget mad inspiration. Vi forsøger også at leve økologisk og have kødfrie dage. Men æg er ikke fostre 🙂 Det er ubefrugtede æg, ligesom os mennesker har æg som ikke bliver befrugtede når cyklussen ikke ender i graviditet…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Har du også fået manden med på ikke at spise kød??

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Megafedt. Jeg er selv vegetar og spiser minimalt med æg og mejeriprodukter når jeg er hjemme. Men æg er ikke befrugtet, så der er ingen fostre. Hviden er “dynen” og blomme er “madpakken” – så fostre spiser man altså ikke. Og går man efter MSC mærket fisk er det ikke så belastende, det kan du evt. læse om. Aldi har en serie der hedder økolivet som laver nogle super lækre vegetariske og veganske produkter til billige penge. Fx kødpølse, burgerbøffer, tofu, pølser og forskellige salater som hønsesalat. Når man har levet vegetarisk for en tid, begynder man at tænke måltidet anderledes og mange oplever at kød-erstatninger ikke er nødvendig til alle måltider. Held og lykke med det 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   TUSIND TAK!!! åårh der er jo så meget jeg ikke ved hehe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Chris B

  Hej Sarah.

  Jeg er selv veganer og har været det i 2 år. Lige pt sker der virkelig meget på mad fronten og det er blevet virkelig let at ‘beholde det sociale’ og stadig spise vegansk. Der er alternativer alle vegne efterhånden!
  Forbered dig på en masse spørgsmål omkring om det nu også er sundt for dine børn osv, fordi på det punkt er vi ikke nået så langt som samfund. Men du er jo en stærk kvinde, så sådan nogle kommentarer klarer du nok! 😀
  Hvis i spiser fisk er betegnelsen ‘Flexitar’.

  Chris B

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   En klog kvinde sagde til mig forleden…at en gorilla er et stort stykke muskeldyr og den spiser ikke kød og får alligevel sine proteiner 🙂 det synes jeg var et rigtig fint argument. Børn skal jo ikke have kæmpe mængder af kød og igennem eks.soya pasta og yougurt,squash, nødder, tofu, æg, mange forskellige grønsager og fisk får de stadig proteiner tænker jeg… hvis man bare er opmærksom på at de får nok og veksler i måltider. Men de får jo kød i børnehaven…. men herhjemme gør de ikke.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kathrine

  Herhjemme spiser vi kun økologisk (også take-away på de travle dage). Vi kører efter en ugentlig madplan og får hver mandag leveret nye forsyninger fra Coop.dk ( elsker det! Det er så nemt at sidde i sofaen og bestille, og koster det samme som i butikkerne – blot 29 kr i levering). De fleste grønsager ligger i præcis samme prisleje som konventionelle – og ja, kød, æg og mælk er lidt dyrere, men det mindste vi kan gøre er vel at sørge for at de dyr vi spiser har haft et godt og værdigt liv? Jeg hepper på at du hopper på øko bølgen og får en masse af dine følgere med!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • A

   Lige en kommentar til det med, at dyrene har levet et værdigt liv, er vel en objektiv vurdering og ja, de har mere fx mere plads en konventionelle, men i mange tilfælde er det på marginalen. Og det betyder ikke at livet er “værdigt”. Husk lige på, at økologi ikke nødvendigvis er lig dyrevelfærd 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   hejsa hvor finder man økologisk take away??

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min type fest