Her holdt jeg min fest!!

Vegetarmødre er dårlige mødre?

img_9010

Som blogger så skal man ligge øre til lidt af hvert, det er ikke en hemmelighed. Og når man så også er en blogger, der kan sætte en debat igang og har sine egne meninger, så får man i den grad hug. Jeg har bare aldrig fået noget personligt ud af kun at fortælle om enten min mad eller mode osv. og så må man jo prøve at acceptere bagsiden af medaljen.

Efter jeg offentliggjorde min/vores nye livsstil i forhold til mad, så er der kommet en masse reaktioner fra jer læsere. Jeg elsker altid at høre folks argumenter som ofte er meget oplysende og lærerige, men igår fik jeg en ret ubehagelig besked på facebook, hvor en dame ligefrem skrev at jeg kunne blive skyld i at mine bøn ville få udviklingsproblemer og kalk mangel og at jeg var en dårlig mor, fordi jeg testede MINE ideer af på mine børn. Mine børn skulle ikke lide under mine skøre indfald og børn SKULLE have både kød og mælk. Hun sluttede af med at skrive “stakkels børn”…..

Jeg var mildest talt paf. Det er selvfølgelig HELT ok at have en anden mening end jeg om tingene og have en anden overbevisning. Jeg tror til slut egentlig at alle ville være enige, hvis de blot var oplyste nok. Men at skrive til en fremmed person og dømme og skrive at man er en dårlig mor er både sårende og langt over stregen for, hvad man kan tillade sig.

Jeg ville ALDRIG gøre noget, der skadede mine børn. Jeg føler jo netop at denne beslutning er god for dem og jeg gør hele vores familie en tjeneste ved at sætte mig ind i, hvad jeg rent faktisk putter i munden på dem. Og sagen er jo sådan at vi slet ikke behøver kød for at få vores proteiner og når det så også er virkelig skadeligt for jordens klode at drive kvæg, så giver det slet ikke mening for mig at gøre det. Og kalk kan man sagtens få igennem andre ting end lige mælk. Og ofte handler det hele om, hvad du ellers indtager. Kalk optages nemmere, når andet udlades. Det ER meget at holde styr på og man lære hen af vejen, hvordan man navigerer rundt og hvordan man får det bedste ud af sin mad.

Selvom jeg blev ked af den lede besked, så fik jeg faktisk også lidt ondt af hende. For hun ved tydeligvis ikke noget om, hvad hun snakker om. Ligesom jeg selv heller ikke har vidst noget i mange år og selv da jeg begyndte at opdage mere og mere, så priroritede jeg bare ikke at gå op i kosten. Jeg spiste og drak, hvad jeg havde lyst til. Men NU har jeg et andet overskud og andre prioriteringer og så vil jeg bare rigtig gerne bidrage til at vi kan efterlade en jord til vores oldebørn, der stadig fungerer og med al det dyr, der avles og slagtes, så har vores ozonlag det virkelig virkelig skidt og skidtet går i ring og inden vi får set os om, så er der gjort uoprettelig skade. Vi ligger ikke som samfund megen værdi i at vælge den rigtige mad og økologisk, men det burde vi. Der er så mange penge i spil at selvom firmaerne godt ved at det de gør, ikke er godt, så fortsætter det.

Men HVORFOR spise kød, når man ved at det på ALLE måder er dårligt både for mennesket, dyret og kloden???? Behandlet kød er direkte faktor i forhold til kræft. Ja det smager sguda PISSE godt at spise et godt stykke kød, men for MIG er det bare ikke længere det værd. At andre gør det, er helt deres valg, men jeg håber i mit lille hjerte at alle en dag vil stå sammen og vælge at tænke i et større og mere langsigtet perspektiv. Ændre det du kan og det du overskud til.

Hvis du absolut ikke kan leve uden kød, så spis økologisk. Bitte små ændringer i hverdagen betyder også lidt. Jeg vil også ønske jeg kunne droppe koffein og alkohol, men der er jeg ikke endu (meget dumt i forhold til min egen krop) og jeg kommer også i ny og næ til at køre en ikke økologisk pizza ned, men vi har drastisk ændret vores gennerelle spisevaner herhjemme og det er sgi da en god start.

For at demonstrerer og modbevise damen som skrev til mig, fandt jeg nogle øko kyllingepølser frem fra kølerensom indeholdt 14 G protein og vores 100% grønsags hakket veggie “kød” indeholdt hele 20 G protein. Og protein fra grønsager optages nemmere i kroppen end protein fra kød. Så nej mine børn kommer ikke til at lide af protein mangel og så smager det rent faktisk mega godt!!! og efter at M opdagede at der var samme mængde protein i veggie kød, er han også blevet vegetar/pescetar.

Jeg laver vores kødsauce med hakket øko veggie til øko pasta med øko tomatsauce (aldrig fra dåse, da folien i dåse er fuld af hormoner i sådan en grad at alle dåse nu er forbudte i Frankrig…en lille sidenote, der er værd at tænke over) Der er også hormoner i kød, mælk, mad og drikke fra dåser, kaffe og meget mere, hvilket også er med til at folk får sværere og sværere ved at blive gravide.

 

img_9020

img_9030 img_9029

Og nu til påstanden om at mine børn får udviklingsproblemer og kalkmangel

Calciumoptagelse

Optagelsen af calcium fra mælk er ca. 32%, dvs. at kun en tredjedel af mælkens kalk udnyttes. Optagelsen af calcium fra grøntsager er lige så god eller bedre. Tallene for kål og mørkegrønne bladgrøntsager som broccoli, rosenkål, pak choi, sennepsalat, majroeblade, persille og grønkål ligger i intervallet 40-64%. En undtagelse er spinat, som indeholder en stor mængde calcium, men da det er bundet til oxalat, absorberes det dårligt (ca. 5%). Bønner (f.eks. sojabønner, hvide bønner og kikærter) og bønneprodukter som tofu er rige på letoptageligt calcium. Også fytater i korn og bønner kan binde calcium, men det er så lidt, at det ikke betyder noget, og virkningen mindskes eller forsvinder helt ved iblødsætning, opvarmning og hævning.

En rapport i American Journal of Clinical Nutrition 1994 viste, at når animalsk protein blev fjernet fra kosten, blev calciumtabet halveret. Årsagen er, at animalsk protein er syredannende, hvorefter kroppen frigør calcium (basisk) fra knoglerne for at neutralisere syren.

Konklusion

En alsidig, fiberrig fedt-, sukker- og saltfattig plantekost uden animalske produkter kan nemt levere tilstrækkeligt med calcium uden brug af kosttilskud. Spis masser af naturlige (ikke-industriforarbejdede) fødevarer og medtag mørkegrønne bladgrøntsager som grønkål, pak choy, broccoli, salat, forårsløg, m.m., masser af krydderurter og krydderier samt en håndfuld nødder og kerner dagligt. Hertil kommer motion (gang, løb, cykling, svømning, dans, havearbejde…) ½-1 time dagligt. Også vitamin D er nødvendigt, helst fra solen (15-20 minutter på ansigt og hænder hver dag), men ellers 50 µg vitamin D som kosttilskud hver dag. Også 9 µg B12-vitamin er nødvendigt.

Læs meget mere og bliv meget klogere ved at læse hele artiklen herunder (følg link) Det et par år gammelt, men det hele giver god mening og er bakket godt op af seriøse undersøgelser.

KILDE: http://www.plantemad.dk/calcium.html  

Og igen vil jeg understrege at jeg ikke ønsker at folk skal sidde og få en følelse af en løftet pegefinger. Jeg oplyser bare og forklarer mine valg her i livet:) At bliver veganer er sgu hårdt arbejde og kræver til at lære og energi til at ændre sit liv og jeg forstår godt at ikke alle er der. Men uden oplysning, så sker det aldrig. Og ja ungerne skal sgu da stadig have fredags slik og is, men finder jeg den økologiske udgave, så får de da den. De er ligeglade, bare det smager dejligt, men jeg er ikke fanatisk og i børnehaven får de det, der bliver serveret. Masser af grønsags-kærlighed herfra til ALLE.

img_9031

Her er en liste over kost, der giver dig den kalk du har brug for. Mange tager tilskud, men faktisk har kroppen meget sværere ved at optage kalk i tilskudsform. Så igennem maden er i min optik det bedste.

Til dem der vil udvidde deres horisont,

 

img_9033 img_9034

69 kommentarer

 • Line

  Vær opmærksom på B12 vitamin. Det er virkelig et livsnødvendigt vitamin. Manglen på dette kan forårsage varige skader på hjernen.
  Jeg ved dette da min søn desværre var igennem et alvorligt sygdomsforløb som spæd pga mangel på B12 pga min uopdagede mangel. Jeg er selv vegetar. Han har stadig mèn af det nu, næsten 6 år efter.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh hvor er det dejligt at høre at I har cuttet kød helt fra. Det gjorde jeg også for mange år siden. Hvis du ikke allerede har set dem, så synes jeg du skal se de dokumentar der er på Netflix; What the health, Forks over knives etc. De er altså virkelig oplysende og især nogle du kan henvende til de læser, der ikke er så oplyste. Derudover vil jeg advare omkring Soya. Hold forbruget nede af Soyabønner, da det er hormonforstyrrende. Googl det evt. Håber du kunne bruge min kommentar til noget. Elsker din blog by the way 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rosa

   Morten Elsøe har lavet en saglig gennemgang af What the health. Det er vigtig at være kritisk i denne debat
   http://www.mortenelsoe.com/blog/whatthehealth

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ann

   Enig med Rosa! Du bør virkelig læse Morten Elsøs meget saglige blogindlæg om “dokumentaren”, som jeg kan se, at rigtig mange af dine læsere anbefaler dig at se! Vi lever desværre i dag i et postfaktielt samfund, og det er derfor så ekstremt vigtig, at personer som Morten Elsø tager sig tid til at sagligt og videnskabeligt at skille “skidt fra kanel”. I hans blogindlæg, som Rosa linker til, kan du i øvrigt også få et lille indspark til dit tidligere indlæg omkring mælk, hvor du efterspørger folks input på “hvad var det nu lige, der var så slemt ved rigtig mælk?” (undskyld mig, men mindre seriøst kan det næsten ikke blive?!). I Mortens blogindlæg berører han netop (kort) det typiske udsagn om, at “mælk er kun til kalve…”, som jeg også kan se, at mange af dine læsere ynder at komme med som argument for, hvorfor man skal holde det ude af sin kost.

   Jeg kan kun anbefale dig – og tilsyneladende mange af dine læsere – at følge Morten på Facebook og/eller insta, hvis man ønsker en VIDENSKABELIG tilgang til spørgsmål om ernæring og sundhed. Han punkterer rigtig mange myter, uden samtidigt at plædere for og pådutte én bestemt livsstil. Befriende!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Jeg er så glad på jeres vejne! <3 Dejligt for dig og din familie at i er sprunget ud i at skære kødet fra. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rie

  Jeg er super vild med dit indlæg, og har dyb respekt for, at I vælger den vej uden kød.
  Dog vil jeg lige notere, at kød IKKE er den direkte årsag til kræft. Det siges, at kød skal holdes på maks 500 g om ugen (hvor rødt kød er den værste), da det kan forekomme at få mave-tarm kræft – hvis det ikke overholdes i over meget lange perioder.
  Kød er derfor ikke den direkte vej til kræft. Men bliver der indtaget for meget kød, i over laaaange perioder, så vil mavesækken og tarmenes celler forandre sig – og dér kan kræften opstå. (Tag det for en, som er med dette at gøre dagligt)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida Marie

  Jeg bliver helt glad når jeg læser dette indlæg😊 Jeg tror i den grad også at en plantebaseret kost er den rette vej at gå og efter min mening gør du virkelig dine børn en kæmpe tjeneste ved at lære dem også at spise plantebaseret. Jeg har kæmpe respekt for dit valg og ønsker dig og din familie alt held og lykke i fremtiden!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne S.

  Det er så sørgeligt at folk skriver negativt omkring dine valg. Hvad blev der af: hvis man ikke har noget pænt at sige? JEG kan godt forstå dit valg. Jeg ville ønske at jeg selv var det sted i mit liv, hvor jeg føler at det kan prioriteres. Du er mega sej OG en god mor som tager stilling. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Lige et lille indput fra én mor til en anden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helena

  Skønne Louise . Jeg forstår godt du føler trang til at forsvare dig når det angår dine børn. Det er nok noget af det værste angreb man kan få. Jeg føler dyb respekt for folk der KAN leve efter en vis livsstil . Og især din da den er dyre end det “alm” kød.
  Jeg personligt lærte noget ud fra dit opslag her , især det med dåserne . Skræmmende hvad vi forbrugere ikke får afvide.
  Bliv ved med at være den du er <3
  Hellere små skridt end store.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Jeg synes det er så ærgerligt, at fordi ÈN person skriver noget dumt, så fremstiller du det som om alle angriber dig og siger du er en dårlig mor. Hende der skrev de ting til dig har det jo tydeligvis dårligt med sig selv. Det har ikke noget med dig at gøre. Jeg synes det er synd at lave et helt oplæg på baggrund af én persons uvidenhed. For ét år siden reklamerede du for Jensens Bøfhus. Jeg kan godt forstå hvis der er nogen der undrer sig over din pludselige livsstilsændring.”Hvis du absolut ikke kan leve uden kød, så spis økologisk. Bitte små ændringer i hverdagen betyder også lidt”.Så vidt jeg ved er Jensens Bøfhus ikke økologisk?

  “Ligesom jeg selv heller ikke har vidst noget i mange år og selv da jeg begyndte at opdage mere og mere, så priroritede jeg bare ikke at gå op i kosten. Jeg spiste og drak, hvad jeg havde lyst til. Men NU har jeg et andet overskud og andre prioriteringer”…
  Skriver du.
  Det er ikke alle der er nået til at have det overskud, og det er ikke alle der er enige. Selvom du skriver at du ikke dømmer andre, så synes jeg i allerhøjeste grad at du dømmer andre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Hvorfor nævner du Jensens bøfhus? Det er jo fortid og de servere iøvrigt også veggie mad. Og at jeg nævner min oplevelse er sådan set en del af mit job ligesom alle andre store og små oplevelser, der kommer på bloggen. Jeg dømmer ingen og føler du det, så er det dig der har et problem

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • nanna

  Husk krydder maden godt
  Da det giver meget mere smagt jeg bruger røget paprika til retter der gerne må få en lidt kødsmag som kødsauce, og tit bruger jeg os hvidløg, timian, gærflader, osv 😊
  Du kunne overveje at købe Thomas fra kærlighed og kikærter blogs bog 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kære Sarah-Louise 🙂

  Du skal ikke tage dig af hvad folk skriver til dog – luk ørerne.. Det er mit bedste råd.
  Hvad gør dem klogere end dig? Hvorfor er deres kost bedre end din? fordi sundhedsstyrelsen siger at man SKAL drikke mælk??
  der er ligeså mange studier der viser at ex. mælk er usundt for mennesker (især voksne) jeg er selv af den overbevisning at mælk ikke er til mennesker – det er b.la også kun kid der drikker det. Man skal ikke stole på alt hvad man får af vide af myndighederne – der er penge på spil i vores samfund. Hvor får vi flest penge ind fra? mejeri 🙂 Der er en grund til at vi bliver påduttet at det er vigtigt at drikke mælk.
  Jeg prøver også selv at spise mindre kød, og lave lidt flere vegetarretter indimellem, for at få noget variation og mindre kød – det er der bestemt intet i vejen med.

  Jeg ønsker jer held og lykke med jeres nye livsstil <3, dine børn skal nok klare sig 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Rigtig gode råd nu du er ny… køb bogen fra Mia Sommer om vegansk kost, det er hverdagskost ser ikke ud af meget men smager virkelig godt, spiser ikke selv vegansk, mest vegetar men den er virkelig god, nem mad og med ting man kan købe alle steder og ikke million af mærkelige ingredienser. Stor anbefaling… ellers tjek The green kitchen storie, bedste vegetarblog, skøn skøn familie at følge og spændende, flotte billeder på blog og i bøger…! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Naf

  Det er så dejlig nemt at pege fingre af andre, for så får man måske lige et kort sekund, en fornemmelse af at man selv er perfekt og tager alle de rigtige valg på i sær sine børns vegne… Men du er nok efterhånden vant til at få heftige kommentarer når du stikker næsen frem – godt du kan klare det ;o)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Soy4you er en tørret og billigere løsning. Kan købes øko på nettet. Det super nice. Skal krydres mere da det ikke er krydret. Et lille tip herfra 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna Louise

  Hej skønne Sarah Louise 🌸
  Det kan virkelig også anbefales at bruge diverse linser som erstatning for kød i fx i “kødsovs”, lasagne mm. I dag lavede jeg en lasagne med en tomatsovs fra bunden med masser af grøntsager og friske krydderurter samt linser i stedet for kød. I stedet for lasagneplader brugte jeg squash, som var snittet på et mandolinjern. Det smagte virkelig godt, og mine børn elsker det også. Min store dreng på 7,5 spørger ofte efter lasagne med “agurkerne” i 😂😂
  Jeg går også en del op i økologi, så køber alt øko, hvis pengene er til det. Vi lever ret vegetarisk herhjemme, dog (endnu) ikke vegansk.
  Jeg forstår ikke, hvorfor folk tit og ofte skal hænge sig i, at kød er sundt. Der er jo så meget evidensbaseret viden, som fortæller det modsatte. Af samme årsag har vi også skåret gevaldigt ned på kødforbruget herhjemme. Jeg synes, jeg kan føle en rimelig mærkbar forskel på at spise på den måde vi gør nu, i forhold til før – altså fx både fysisk og humørmæssigt.
  Skid hul i de negative kommentarer. Hvis folk virkelig tror, at du vil skade dine børn, så er det da dem, som har en skrue løs.
  Fortsæt din nye og sundere livsstil med god samvittighed.
  Hilsen en flittig læser ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Ej nu må folk simpelthen stoppe. Skriver aldrig her men nu kan jeg ikke lade være. Er selv kostvejleder og har 2 sunde, raske glade næsten voksne børn der har overlevet en opvækst uden meget kød og INGEN mælk😀
  At man gør sig tanker om dyr, verden og sundhed er da et kæmpe kæmpe plus og for mange et overskueligt emne. Så derfor kun positivt og al held og lykke til dig og dine👍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Du kan slet ikke sammenligne kvaliteten af protein i kød med protein i det der erstatning i spiser…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karin

  Spørgsmålet er så hvor meget den kære dame har sat sig ind i tingene selv… Mig og min familie spiser LCHF og der skal man virkelig også stå model til meget og som oftes er det folk der overhoved ikke har styr på deres egen kost der snakker højt om hvor farligt andre lever…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • julie

  Jeg syntes det er mega sejt at du har valgt at opdrage dine børn med en sund vegetarisk livsstil. Jeg har ingen negative tanker om dig eller dit valg! Jeg har stor respekt for det, og for de tanker du har gjort dig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nikoline

  Faktisk er langt de fleste vine IKKE veganske, da næsten alle bliver filtreret gennem æggehvider, bl.a, for at vinen får en bedre farve.
  Blot en lille information, når du nu, som du selv skriver, ikke har opgivet alkoholen endnu 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandi

  Det er også fint at drage jorden ind i din diskussion.
  Men så burde du nok holde dig til årstidens danske grøntsager, og ikke begynde at spise ting der fragtes i store containerskibe som er flere måneder undervejs og udleder uhyggelige mængder heavy fuel som jo ikke anses for at være særlig godt for miljøet med den mængde svovl og andre dårligdomme det udleder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • A

   Det er ikke længe siden der blev skrevet om en undersøgelse der faktisk viser at det kan være mere CO2 venligt at spise mad der er fragtet end grønt fra Danmark. Da noget grænt bliver produceret i opvarmede drivhuses i Danmark er det mere miljøskadeligt end at købe noget som er fragtet hertil fra sydens sol 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stephanie

  Änglamark sprøjter ikke deres dåser, så dem kan du trygt bruge. Andre øko mærker gør heller ikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christel

  Glemte at spærge, det veggie kæd, kan man købe det i alm butikker, ellers skal det købes specielle steder, selvom jeg ikke er vegetar, og har en søn, som jeg har skrevet tidligere er multi allergiker, og ikke kan få grøntsager i, kunne det være en god måde og se, om han vil spise det 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Josefine

   Veggie “kød” kan fås i Føtex, Netto, Superbrugsen og Kvickly. Om andre supermarkeder også ligger inde med det, skal jeg ikke kunne sige.
   Har været vegetar i 7 år og kan kun sige at flere og flere supermarkeder tilføjer veganske og vegtariske kød + laktose alternativer til deres sortiment.
   Krydser fingre for at knægten tager det til sig 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christel

  Rigitg godt indlæg…jeg har aldrig set ned på vegetarer, men med et eller andet kanont overskud, som jeg gerne vil havde…

  Jeg tænker ikke som sådan over miljøet, men jeg tænker over hvad jeg bruger af,produkter i mit huslige, og det har selvfølgelig noget st,gøre ned at jeg hr en multi allergisk dreng…så så jeg et program, hvor de gik meget op i økologi, og dertil spørg rådgiveren om der var allergi i familien, og det fik mig da til at tænke lidt, da jeg fandt ud af, at alle de Ennumre, kunne betyde,noget når man var allergiker, hvilket jeg ikke vidste…jeg ville,på en eller anden måde ønske jeg havde overskuddet,til at,handle ind på,den måde, og lave mad på,den måde, men jeg har ikke lige min mands hjælp, og så,bliver det bare ikke rigtig til noget…måske en dag, hvem ved…men jeg bliver inspireret af det du skriver,😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine-Gammel-Mor

  Jeg er øko freak til fingerspidserne og går i dén grad op i dyrevelfærd. Men et indlæg som dette må jeg bare ryste på hovedet af. Jeg kan slet ikke forstå at du og andre tør fylde jeres børn med så proteinrig kost og jeg står helt af når talen falder på soyaprodukter (som e virkelig virkelig skidt for miljøet).
  Argumenterne om at passe på moder jord drukner fuldstændig i plastikken jeres veggiehysteri er pakket ind i.
  Og når det kommer til om det er skadeligt for børn at leve på denne måde så tal med din læge om det. Jeg har talt med 3 forskellige læger og en diatisk og de fraråder det på det kraftigste.
  Vi køber kød fra bondemanden i stalddøren. Æg fra bondekonen og så spiser vi bare medmindre kød. Hvis alle levede sådan behøvede vi ikke fylde os selv og vores børn med (i mine øjne) unaturlige madprodukter som for eksempel soya.
  Bøvs og undskyld hvis det blev et alt for surt opstød.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line Louise

  Jeg plejer sjældent at kommentere, men jeg er simpelthen nødt til at sige at jeg elsker dit indlæg! Rigtig mange dårlige kommentarer er baseret på uvidenhed. Ja, vi har spist kød og mejeri produkter i årevis fordi vi er et landbrugsland. Landmænd får mange penge i statsstøtte, selvom det i virkeligheden er en underskudsforretning. Medicinalindustrien tjener penge på vores dårlige helbred grundet kosten. (Min overbevisning) komælk er tiL kalve og kød er til rovdyr. Groft sagt, Du når ud til rigtig mange læsere og hvor er det dejligt at du tør gå imod strømmen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Hej du,
  Jeg er helt “på din side”, men er totalt ligeglad med, hvilke valg andre træffer og dømmer ikke folk, som vælger en anden livsstil end mig selv, uanset hvad jeg så mener er det rigtige at gøre.

  Jeg er meget bekymret for vores jord og da det er gået op for mig, hvor slemt det står til og tanken om, at mine børn kan risikere ikke at dø af alderdom grundet bl.a. vores landbrug (og meget andet), så begyndte jeg at tænke i andre baner, men ikke på daglig basis.

  Efterfølgende blev jeg ramt af kronisk sygdom og skal basically være på medicin resten af livet, men da valgte jeg overvejende at fokusere på planetbaseret kost og spise efter syrebase princippet (og ungerne spiser det vi spiser, men de har lov at træffe deres egne valg den dag de bliver så store, at de kan det 😊 ).
  Min “livsstilsændring” har betydet, at jeg er symptomfri i dag, man kan sige, at jeg ikke længere har en kronisk sygdom – indimellem kan jeg “falde i” og spise en bøf stegt på grillen, is, slik etc. og det plejer jeg som regel bare at kalde for fredagsslik 😊
  Men når jeg gør det, kan jeg mærke det i kroppen lige med det samme – jeg får smerter.

  Det er kun herhjemme kosten gælder for real. Spiser vi middag hos venner, spiser jeg hvad der bliver serveret – der skal ikke være noget bøvlet i det – og igen, så er det bare vores “fredagsslik”.

  Det fungerer, og jeg føler mig godt tilpas vel vidende at plantebaseret kost ofte er mere rigt på protein end kød og calcium får vi gennem kosten.
  Jeg mener, at have foretager tilstrækkelig research inden jeg tog mit valg og jeg holder mig hele tiden opdateret fordi der har min naturlige interesse.

  Men vi er så forskellige, tror på forskellige ting, vi overbevises af forskellige argumenter.
  Personligt ville jeg aldrig give mine børn fx komælk, da jeg synes det er decideret usundt.

  Rigtig god dag til alle 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Men er det ikke sjovt, alle dem (eller i hvert fald langt de fleste) som vælger at blive vaganere eller vegetarer er fra det indre eller nordlige København, hvor de har absolut mindst forstand på, hvordan dyr på gårdene i Danmark har det. I udtaler Jer simpelthen om noget, I ikke ved noget om. Mange “speltmødre” har aldrig været på en gård, og ved da slet ikke, hvordan driften foregår. Det er simpelthen så trættende at høre Jer overbevise Jer selv og andre om, at kød, æg, mælk osv. ikke er menneskeføde. Skam Jer – tal med dem der virkelig har forstand på det i stedet for Jeres ligesindede vegane-venner.
  Vi er mange fra landet der læser din blog – men det må være slut nu du også er blevet en af de hellige veganere som bilder sig selv og andre ind, at mælk er til kalve og æg er synd for hønen…😝
  Få Jeres daglige gang på en gård, og udtal Jer så igen. Stop Jer selv!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Jeg har boet på landet hele mit liv og flyttede til Kbh som voksen. Min stedfar havde en gård med grise. Jeg havde både geder, høns, hunde og katte og heste. Din kommentar er meget fordomsfuld og opvokset på en gård eller ej, så taler vi altså om facts og klare beviser omkring fødevare.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Chris b

   Der findes for øvrigt flere eksempler på folk der har arbejdet i kvæg industrien og er blevet veganere som følge af hvad de har set og måtte gøre i deres arbejde. Hvis der er nogle der undersøger facts og går op i korrekt research så er det da folk der spiser plantebaseret fordi man konstant bliver mødt med kritik som din.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sandra

  Hvad så når dine børn skal til fødselsdage ved deres kammerater? Laver du så selv mad og snacks de får med hjemmefra, eller må de gerne spise det samme som de andre i sådanne situationer? 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Nej nej de må få det når de er ude. Jeg er som sagt ikke fanatisk (endnu 😝)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  VIRKELIG inspirerende og hvor ville jeg ønske at jeg kunne tage det skridt og gå all in på vegetar kost, men jeg kan virkelig ikke se mig selv undvære julemaden 😂
  Har du nogen god alternativer til det. Håber du bil dele opskrifter osv med os ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Lad os se, hvor længe det varer. 😉
  Har du ikke været vegetar før i tiden også?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Jo men forhåbentlig også en stærkere rygrad siden da.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Zette

  Arhh ja der er altid mange fordomme mod vegetar/veganere..
  Men bare hæng i det er vitterligt kun uvidenhed fra alle de folk med de dumme kommentarer.

  Synes det virker mere absurt at opdrage sine børn til at spise kød, når man tænker på de forhold dyrene lever under , og den måde mennesker behandler dem på….

  Nårh men ville faktisk anbefale de vegetar aldi har på køl. De har de lækreste burger vegetar bøffer og jeg elsker dem når vi laver hjemmelavede burgere mums !😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Birte

   Har du været ude og se de forhold dyr lever under ??? Siden du kan skrive / sige sådan , det har nemlig eneret sig merkant de sidste ti år .

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilia

  Hejsa, jeg kan sagtens forstå du gerne vil give dine børn den bedst mulige mad og jeg tænker heller ikke at et liv uden mælk og kød giver skadede børn 😉 man skal jo få sine proteiner men som du skriver finder man ud af hen af vejen at bruge bønner linser etc.
  Lige til det med soja- det er ikke så godt pga at det indeholder østrogen- der sker ikke noget ved at få en smule men hvis det bliver en stor del af ens kost ville jeg vælge en anden kilde, også pga det en anden skriver, at selve soja industrien desværre også er en stor synder 🙁 plus at rigtig meget soja der bliver brugt er GMO samt ikke øko men det kan man læse meget om på nettet :). Har du prøvet Quorn? Findes feks i Irma – lavet på svampe protein tror jeg, smager ret godt synes jeg selv – findes som “bøffer” og blandinger etc

  Mange hilsner

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karina

  Jeg har en søn på 9 som ikke kan tåle protein (bliver hjerneskadet) og han lever i bedste velgående….!! Så hende der mener at det er skadeligt at dine børn ikke får kød, måske bør vurdere hendes ord.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Har også lige siddet og set What the Health – tankevækkende dokumentar om samme emne. Kan klart anbefales at se!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Vi indtager meget store mængder af mejeri produkter i DK. Sjovt nok har vi også tårnhøj forekomst af knogleskørhed. Så det der med at man SKAL have kalk fra mælk……

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • J

  Jeg spiser heller ikke selv meget kød, men er forbeholden over for at give mine børn for mange erstatningsprodukter, da især drengebørn ikke skulle have godt af for meget soya. Det er noget med at det indeholder en del østrogen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emily

  Åh tak! Tak fordi du ikke lytter til tomme kommentarer uden mening i. Da min mor og jeg blev vegetar fik vi 1000 spørgsmål om vi så ikke var bange for at brække benene og armene! Der var jeg så mindre respektløs i øjeblikket og måtte simpelthen falde sammen af grin 😉 Hvor er det synd at man kan være så uvidende og snæversynet. Jeg er ikke vegetar længere da det er meget bøvlet når man besøger svigerfamilien, veninder osv. Hjemme spiser vi ikke kød og jeg vælger det fra de steder jeg kan. Min svigerfamilie er også gået fra at ikke købe øko til at købe alt hvad der kan købes øko efter jeg kom til. Så man skal sprede sin viden og sine guldkorn ud 🙂 keep up the good work!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Synes du er så sej! Hjemme hos os forsøger vi at køre økologisk med alt, ha mindst 1 kødfri dag om ugen, tænke over ik at købe mad på dåse og virkelig gå op i madspild så vi laver madplan for 1 uge af gangen og planlægger så vi bruger stort set alt. Ville ønske jeg kunne få min mand lidt mere med men som du skriver; mange bække små. Jeg hepper på dig 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bente

  Se dokumentaren “What the Health” på Netflix. Det er en kæmpe øjenåbner mht. Kost og sygdomme. Jeg ændrede min livsstil og kost for et år siden og man kan sagtens leve et fornuftigt liv uden kød og div. Hilsen en terminal kræft patient (alenemor på 32 år)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sisse

   Dit indlæg går lige i hjertet. Alle de kærligste tanker din vej. Håber det lykkes dig at blive længe endnu hos dit barn/børn

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • V

  Interessant, jeg kan sagtens forstå dine bevæge grunde. Men du bør også lige undersøge soya industrien. Hvis du holder dig fra kød pga naturen, så bør du sammenligne med den større mængde soya i nu vil spise (da den oftest bruges som substitut), da soya er en af de store syndere i forhold til fældning af regnskov.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   ok ja det vil jeg gøre. Jeg er faktiskikke så vild med soya og efter test bruger vi havremælk som er god mængde kalk. Men ja jeg vil gerne sætte mig ind i det hele:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Hej 🙂 Nu er det sådan, at det soja som dyrkes i regnskoven rent faktisk går til landbruget, og ikke menneskeføde. Køerne får soja som foder. Mener det er mellem 70-80 %. Så hvis I er bekymrede for regnskoven, så overvej en vegansk kost. De fleste sojaprodukter herhjemme laves af soja fra Europa. Bare til info.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

   Vil lige specificere, at det er omkring 70 % af soja dyrket i regnskoven, som går til landbrugsdyr enes føde. Køer spiser langt større mængder mad end et menneske kan og derfor giver det god mening at vi selv spiser en lille mængde soja, i stedet for at fodre dyrene med dette. Soja indeholder (phyto)østrogen ja, men det er fra planter. Der er ikke videnskabelig konsensus omkring at soja er farligt. Evt. Kontakt diætisten Maria Felding, hun har lige skrevet en bog om plantebaseret kost sammen med en læge.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melanie

  Jeg er selv veganer af helbredsmæssig årsager, jeg kan simpelthen ikke nedbryde de proteiner alle dyr producere. Jeg har en datter som også spiser vegansk(kun 1 år) og jeg har undersøgt selv alt for at hun for den rigtige kost. Mht komælk, så er vi i dk dem der drikker allermest mælk, og også med højest antal med sclerose patienter. Der er nemlig en syre i komælk som nedbryder kalk hos mennesker. Komælk er på ingen måde sundt for mennesker, med hormoner som kun kalve skulle have, morfin og al muligt andet. Desuden er mad pyramiden og kostrådet om mælk lavet af kød og mejeri industrier for at tjene penge. At undgå dyr i ens kost ville være det bedste for ens børn. Så fuld støtte herfra😍🙏🏽

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  Fedt indlæg har virkelig fået mig til at tænke over hvad jeg skal putte i mine børn.. hvis du ville lægge opskrifter eller Inspiration op ville det være super fedt☺

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   hehe ja jeg skallige blive god først…er stadig helt ny i det:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anette

  Selvom jeg ikke er vegetar mm så ville jeg ALDRIG kalde dig for en dårlig mor, det er 100% bare det ondeste at sige til en mor der knokler for at gøre det så godt hun kan. Det er personen der har sagt det som har problemet.😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sophie

  Hvor er det dejligt du skriver sådan et indlæg og får sat fokus på, hvor meget uvidenhed, der findes omkring mad! Jeg er også vegetar på 9. år, og selvom jeg ikke har børn endnu, har jeg da gjort mig nogle tanker om, hvilken kost de skal have, nu hvor jeg ikke spiser kød, og dets kommende far stortset heller ikke gør. Jeg er så træt og frustreret over at så mange mennesker, stadig bliver helt forarget og spørger “Hvordan kan du leve af det?” og “Hvordan får du overhovedet nok proteiner?” Jeg har heldigvis fået en masse god viden og argumenter, jeg kan bruge fremover. Fx dyrker jeg crossfit og har opbygget muskler – tja det burde jo være umuligt ifølge de skeptiske carnister? Suk! Og så lever jeg altså endnu uden hverken den ene eller anden vitamin- eller mineralmangel 😉 tak for dit blogindlæg!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Åhh hvor er folk bare ondskabsfulde! Men vi har jo set gang på gang hvor nemt det er for folk at gemme sig bag en skærm! 🙁

  Til dit indlæg forleden, vil jeg sige at det inspirerede mig rigtig meget! Jeg har selv i lang tid overvejet at droppe kød og mælk i kosten og jeg fik rigtig meget god viden fra alle de konstruktive kommentarer som kom til dit indlæg! Så til det vil jeg gerne sige TAK! Både til dig for at være modig og skrive indlægget og til de andre læsere som kommenterede 🙂

  Også tak for dette indlæg hvor du argumenterer din sag rigtig godt! Jeg synes det er interessant at følge med i disse debatter og ville da bare ønske at folk kunne holde en ordentlig tone! Det er trist at du får sådan en mail og det er trist at vi kvinder har SÅ travlt med af dømme hinanden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sarah Louise

   Ih det gør mig altså meget glad at du har fået noget ud af det. Selv om at det er hårdt arbejde at omlægge sin kost, så er det faktisk også ret sjovt, fordi man skal gå på opdagelse i mulighederne og det er en hel ny verden, der åbner sig. Du kan nærmest få ALT som vegetar den dag idag:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lea

  Jeg er meget inspireret af din/jeres livsstilsændring. Nok et dumt spørgsmål beklager…. Me hvad er det der veggie kød lavet af? Tænker jeg vil prøve en kødsauce med det istedet for kød.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her holdt jeg min fest!!