Vegetarmødre er dårlige mødre?

Som blogger så skal man ligge øre til lidt af hvert, det er ikke en hemmelighed. Og når man så også er en blogger, der kan sætte en debat igang og har sine egne meninger, så får man i den grad hug. Jeg har bare aldrig fået noget personligt ud af kun at fortælle om enten min mad eller mode osv. og så må man jo prøve at acceptere bagsiden af medaljen.
Efter jeg offentliggjorde min/vores nye livsstil i forhold til mad, så er der kommet en masse reaktioner fra jer læsere. Jeg elsker altid at høre folks argumenter som ofte er meget oplysende og lærerige, men igår fik jeg en ret ubehagelig besked på facebook, hvor en dame ligefrem skrev at jeg kunne blive skyld i at mine bøn ville få udviklingsproblemer og kalk mangel og at jeg var en dårlig mor, fordi jeg testede MINE ideer af på mine børn. Mine børn skulle ikke lide under mine skøre indfald og børn SKULLE have både kød og mælk. Hun sluttede af med at skrive “stakkels børn”…..
Jeg var mildest talt paf. Det er selvfølgelig HELT ok at have en anden mening end jeg om tingene og have en anden overbevisning. Jeg tror til slut egentlig at alle ville være enige, hvis de blot var oplyste nok. Men at skrive til en fremmed person og dømme og skrive at man er en dårlig mor er både sårende og langt over stregen for, hvad man kan tillade sig.
Jeg ville ALDRIG gøre noget, der skadede mine børn. Jeg føler jo netop at denne beslutning er god for dem og jeg gør hele vores familie en tjeneste ved at sætte mig ind i, hvad jeg rent faktisk putter i munden på dem. Og sagen er jo sådan at vi slet ikke behøver kød for at få vores proteiner og når det så også er virkelig skadeligt for jordens klode at drive kvæg, så giver det slet ikke mening for mig at gøre det. Og kalk kan man sagtens få igennem andre ting end lige mælk. Og ofte handler det hele om, hvad du ellers indtager. Kalk optages nemmere, når andet udlades. Det ER meget at holde styr på og man lære hen af vejen, hvordan man navigerer rundt og hvordan man får det bedste ud af sin mad.
Selvom jeg blev ked af den lede besked, så fik jeg faktisk også lidt ondt af hende. For hun ved tydeligvis ikke noget om, hvad hun snakker om. Ligesom jeg selv heller ikke har vidst noget i mange år og selv da jeg begyndte at opdage mere og mere, så priroritede jeg bare ikke at gå op i kosten. Jeg spiste og drak, hvad jeg havde lyst til. Men NU har jeg et andet overskud og andre prioriteringer og så vil jeg bare rigtig gerne bidrage til at vi kan efterlade en jord til vores oldebørn, der stadig fungerer og med al det dyr, der avles og slagtes, så har vores ozonlag det virkelig virkelig skidt og skidtet går i ring og inden vi får set os om, så er der gjort uoprettelig skade. Vi ligger ikke som samfund megen værdi i at vælge den rigtige mad og økologisk, men det burde vi. Der er så mange penge i spil at selvom firmaerne godt ved at det de gør, ikke er godt, så fortsætter det.
Men HVORFOR spise kød, når man ved at det på ALLE måder er dårligt både for mennesket, dyret og kloden???? Behandlet kød er direkte faktor i forhold til kræft. Ja det smager sguda PISSE godt at spise et godt stykke kød, men for MIG er det bare ikke længere det værd. At andre gør det, er helt deres valg, men jeg håber i mit lille hjerte at alle en dag vil stå sammen og vælge at tænke i et større og mere langsigtet perspektiv. Ændre det du kan og det du overskud til.
Hvis du absolut ikke kan leve uden kød, så spis økologisk. Bitte små ændringer i hverdagen betyder også lidt. Jeg vil også ønske jeg kunne droppe koffein og alkohol, men der er jeg ikke endu (meget dumt i forhold til min egen krop) og jeg kommer også i ny og næ til at køre en ikke økologisk pizza ned, men vi har drastisk ændret vores gennerelle spisevaner herhjemme og det er sgi da en god start.
For at demonstrerer og modbevise damen som skrev til mig, fandt jeg nogle øko kyllingepølser frem fra kølerensom indeholdt 14 G protein og vores 100% grønsags hakket veggie “kød” indeholdt hele 20 G protein. Og protein fra grønsager optages nemmere i kroppen end protein fra kød. Så nej mine børn kommer ikke til at lide af protein mangel og så smager det rent faktisk mega godt!!! og efter at M opdagede at der var samme mængde protein i veggie kød, er han også blevet vegetar/pescetar.
Jeg laver vores kødsauce med hakket øko veggie til øko pasta med øko tomatsauce (aldrig fra dåse, da folien i dåse er fuld af hormoner i sådan en grad at alle dåse nu er forbudte i Frankrig…en lille sidenote, der er værd at tænke over) Der er også hormoner i kød, mælk, mad og drikke fra dåser, kaffe og meget mere, hvilket også er med til at folk får sværere og sværere ved at blive gravide.
Og nu til påstanden om at mine børn får udviklingsproblemer og kalkmangel
Calciumoptagelse
Optagelsen af calcium fra mælk er ca. 32%, dvs. at kun en tredjedel af mælkens kalk udnyttes. Optagelsen af calcium fra grøntsager er lige så god eller bedre. Tallene for kål og mørkegrønne bladgrøntsager som broccoli, rosenkål, pak choi, sennepsalat, majroeblade, persille og grønkål ligger i intervallet 40-64%. En undtagelse er spinat, som indeholder en stor mængde calcium, men da det er bundet til oxalat, absorberes det dårligt (ca. 5%). Bønner (f.eks. sojabønner, hvide bønner og kikærter) og bønneprodukter som tofu er rige på letoptageligt calcium. Også fytater i korn og bønner kan binde calcium, men det er så lidt, at det ikke betyder noget, og virkningen mindskes eller forsvinder helt ved iblødsætning, opvarmning og hævning.
En rapport i American Journal of Clinical Nutrition 1994 viste, at når animalsk protein blev fjernet fra kosten, blev calciumtabet halveret. Årsagen er, at animalsk protein er syredannende, hvorefter kroppen frigør calcium (basisk) fra knoglerne for at neutralisere syren.
Konklusion
En alsidig, fiberrig fedt-, sukker- og saltfattig plantekost uden animalske produkter kan nemt levere tilstrækkeligt med calcium uden brug af kosttilskud. Spis masser af naturlige (ikke-industriforarbejdede) fødevarer og medtag mørkegrønne bladgrøntsager som grønkål, pak choy, broccoli, salat, forårsløg, m.m., masser af krydderurter og krydderier samt en håndfuld nødder og kerner dagligt. Hertil kommer motion (gang, løb, cykling, svømning, dans, havearbejde…) ½-1 time dagligt. Også vitamin D er nødvendigt, helst fra solen (15-20 minutter på ansigt og hænder hver dag), men ellers 50 µg vitamin D som kosttilskud hver dag. Også 9 µg B12-vitamin er nødvendigt.
Læs meget mere og bliv meget klogere ved at læse hele artiklen herunder (følg link) Det et par år gammelt, men det hele giver god mening og er bakket godt op af seriøse undersøgelser.
KILDE: http://www.plantemad.dk/calcium.html
Og igen vil jeg understrege at jeg ikke ønsker at folk skal sidde og få en følelse af en løftet pegefinger. Jeg oplyser bare og forklarer mine valg her i livet:) At bliver veganer er sgu hårdt arbejde og kræver til at lære og energi til at ændre sit liv og jeg forstår godt at ikke alle er der. Men uden oplysning, så sker det aldrig. Og ja ungerne skal sgu da stadig have fredags slik og is, men finder jeg den økologiske udgave, så får de da den. De er ligeglade, bare det smager dejligt, men jeg er ikke fanatisk og i børnehaven får de det, der bliver serveret. Masser af grønsags-kærlighed herfra til ALLE.
Her er en liste over kost, der giver dig den kalk du har brug for. Mange tager tilskud, men faktisk har kroppen meget sværere ved at optage kalk i tilskudsform. Så igennem maden er i min optik det bedste.
Til dem der vil udvidde deres horisont,
Vær opmærksom på B12 vitamin. Det er virkelig et livsnødvendigt vitamin. Manglen på dette kan forårsage varige skader på hjernen.
Jeg ved dette da min søn desværre var igennem et alvorligt sygdomsforløb som spæd pga mangel på B12 pga min uopdagede mangel. Jeg er selv vegetar. Han har stadig mèn af det nu, næsten 6 år efter.